elenfrdeitrues

samostimes archive small

 • Μια σπηλιά γράφει νέες σελίδες στην ιστορία της Σάμου

  Μια σπηλιά γράφει νέες σελίδες στην ιστορία της Σάμου

  Τι ιστορία έχει να μας πει για τη Σάμο, για τη ζωή της, ο σκελετός μιας γυναίκας ηλικίας 5.500 χιλιάδων χρόνων περίπου ;

  Ποιες ιστορίες έχουν να μας διηγηθούν τα υπολείμματα ενός ακόμα πλήρες σκελετού και ενός κρανίου ; 

  Τι θα ... μπορούσαν να μας αφηγηθούν διάφορα κεραμικά για την χρησιμότητα αυτής της σπηλιάς ; 

  Ο ανθρώπινος νούς γεννά συνεχώς ερωτήματα. Πώς να μην το κάνει άλλωστε όταν ξαφνικά, στην άκρη του νησιού κυριολεκτικά,  σε ένα κατακόρυφο ρήγμα στον Κέρκη, ανακαλύπτεις τόση πολλή ιστορία που δεν έχει ακόμα διαβαστεί.

  Γιατί το σπήλαιο στην περιοχή του Κέρκη "είναι ένα βιβλίο που περιμένει να διαβαστεί" όπως τόνισε στην παρουσίαση - ενημέρωση των πρώτων ευρημάτων ο Δρ. Ανδρέας Ντάρλας, προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας.

  Ήταν Μαϊος του 2016 όταν ο λάτρης της εξερεύνησης των σπηλαίων (μέλος του συλλόγου ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ) Μανώλης Τριανταφύλλου πέρναγε μέσα απο το μικρό άνοιγμα της σπηλιάς σε ύψος 180 μέτρων απο την θάλασσα, στην περιοχή Σεϊτάνη, αξιοποιώντας πληροφορίες που είχε συλλέξει.

  Το πρώτο τμήμα της σπηλιάς ήταν γεωλογικά "νεκρό". Το νερό είχε σταματήσει να διαβρώνει το πέτρωμα και να δημιουργεί σταλακτίτες και σταλαγμίτες, η σπηλιά όμως είχε βάθος.

  Μια μεγάλη αίθουσα ανοίγετε μπροστά. Όπου κιαν πέσει το φώς του φακού ο πλούσιος σταλαγματικός σχηματισμός σου δίνει να καταλάβεις ότι αυτό το κομμάτι στης σπηλιάς είναι "ζωντανό".

  samostimes spilaio seitani1

  Η έκπληξη για τον Μανώλη Τριανταφύλλου ήρθε μερικά δευτερόπλεπτα αργότερα, όταν άρχισε να συνειδητοποιεί ότι στο έδαφος βρίσκονταν διάφορα κεραμικά.

  Λίγα μέτρα πιο πέρα ένας σκελετός βρίσκονταν στο έδαφος σε εμβρυακή θέση.

  Το κίτρινο τεχνητό φώς όπου έπεφτε ανακάλυπτε και κάτι. Έναν πέλεκυ, κάποια αγγεία, όλα επιφανειακά και κάποια απο αυτά έχουν γίνει "ένα" με το σπήλαιο.

  Στις 14 Ιουνίου οργανώνεται η πρώτη αποστολή της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, απο εδώ και πέρα είναι δουλειά των ειδικών. 

  Ο Σπηλαιολογικός Σύλλογος Σάμου "Ο ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ" αναλαμβάνει το πιο δύσκολο έργο απο όλα. Να τηρηθεί μια μυστικότητα που θα απέτρεπε κάθε απλά περίεργο ή ακόμα και αρχαιοκάπηλο να βρεθεί στο χώρο καταστρέφοντας ή κλέβοντας τα ευρήματα. 

  Ευρήματα τα οποία αξιολογούνται ως σημαντικά απο τους ειδικούς οι οποίοι διοργανώνουν δεύτερη αποστολή ένα μήνα μετά, τον Ιούλιο του 2016, προκειμένου οργανωμένα να συλλέξουν όσο περισσότερα απο αυτά μπορούν.

  Τώρα αρχίζει μια σειρά εξετάσεων των αντικειμένων αλλά και του σκελετού προκειμένου να χρονολογηθούν και να αρχίσει να ξεδιπλώνεται η ιστορία τους.

  samostimes enimerosi spilaio seitani

  Η έρευνα θα κρατήσει κάποια χρόνια μας επισημαίνει ο Δρ. Ανδρέας Ντάρλας, θα είναι πολυδάπανη και χρονοβόρα. 

  Οι πρώτες εκτιμήσεις τοποθετούν τα περισσότερα ευρήματα γύρω στο 3.500 π.χ., κοντά στο τέλος της Νεολιθηκής εποχής. Υπάρχουν όμως και ευρήματα απο την κλασσική αρχαιότητα.

  Ο σκελετός της γυναίκας, με το ύψος της να υπολογίζεται στο 1,60  και ειδικά το ... μισό (κατα μήκος) κρανίο της προσθέτουν ένα μυστήριο. Στο κεφάλι είναι εμφανή σημάδια χάραξης απο κάτι αιχμηρό. 

  Τα αγγεία και κάποια λίθινα δισκία, καλά δουλεμένα, δίνουν την πρώτη εντύπωση ότι είναι μέρος μιας κάποιας τελετουργίας. Ένας λίθινος πέλεκυς και μια φυλλόσχημη αιχμή δείχνουν την σπουδαιότητα των προσφορών. Σε μια σχισμή στο έδαφος άλλος ένας διαμελισμένος σκελετός και ένα κρανίο ξεχωριστό έχει γίνει τμήμα ενός σταλαγμίτη.

  Τα υπολλείματα μιας φωτιάς μπορεί να μας δώσουν σημαντικά στοιχεία. 

  samostimes enimerosi spilaio seitani 2

  "Η δουλειά μας τώρα μπορεί να σας θυμίσει αυτές τις αστυνομικές σειρές τύπου CSI" λέει αστιευόμενος προς το κοινό της ενημέρωσης στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Σάμου ο προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας. 

  "Το "βιβλίο" της σπηλιάς έχει αρχίσει να "διαβάζετε". Σιγά - σιγά η ιστορία θα ξαναγράφεται μπροστά μας" σύμφωνα με τον Δρ. Ανδρέα Ντάρλα.

  Το σημαντικότερο όμως για να βρούμε ξανά αυτές τις χαμένες σελίδες της ιστορίας μας είναι ο δικός μας σεβασμός. 

  Ο σεβασμός στα ίδια τα σπήλαια και περισσότερο απέναντι σε κάθε τι που μπορεί να βρεθεί σε αυτά. Κάθε τι μέσα σε ένα σπήλαιο μπορεί να δώσει ανεκτίμητες πληροφορίες, κάθε δική μας απροσεξία ή κακόβουλη ενέργεια "σκίζει" και μια σελίδα απο την ιστορία αυτού του τόπου. 

  Την δική μας ιστορία, των προγόνων μας. 

   

   

  Περισσότερα

 • Παρουσίαση του έργου στο Ευπαλίνειο Υδραγωγείο

  Παρουσίαση του έργου στο Ευπαλίνειο Υδραγωγείο

  Η παρουσίαση του πρότυπου έργου αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης του Ευπαλίνειου Υδραγωγείου στο Πυθαγόρειο της Σάμου, πραγματοποιήθηκε σήμερα με την παρουσία δημοσιογράφων στο αρχαιολογικό μουσείο Πυθαγορείου.

  Περισσότερα

 • Αρχική
0
0
0
s2sdefault

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ DECANTER: 4 Σαμιώτικα κρασιά κοντά στο «100»!

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ DECANTER: 4 Σαμιώτικα κρασιά κοντά στο «100»!

Το να διεκδικεί ένα κρασί τη δική του περίοπτη θέση ανάμεσα σε δεκαεπτά χιλιάδες(!) ετικέτες, είναι σίγουρα μια μεγάλη υπόθεση. Πολλώ δε μάλλον, να μην είναι ένα αλλά… τέσσερα!

Περισσότερα

Μια μπατονέτα και λίγο σάλιο μπορεί να σώσει μια ζωή

Μια μπατονέτα και λίγο σάλιο μπορεί να σώσει μια ζωή

Ενημέρωση προς τους σπουδαστές του Δημόσιου ΙΕΚ Σάμου για το πόσο απλά και γρήγορα μπορεί κανείς να σώσει μια ανθρώπινη ζωή, με το να γίνει κανείς δότης μυελού των οστών, παραχώρησε ο Σύλλογος Όραμα Ελπίδας.

Περισσότερα

Εκπτωτικό πακέτο διακοπών για Σάμο

Εκπτωτικό πακέτο διακοπών για Σάμο

Από 15 Ιουνίου έως και 30 Σεπτεμβρίου θα ισχύσει και φέτος το πακέτο διακοπών της Hellenic Seaways για τη Σάμο.

Περισσότερα

Φώκια σκοτώθηκε με κυνηγετικό όπλο έξω από τη Σάμο

Φώκια σκοτώθηκε με κυνηγετικό όπλο έξω από τη Σάμο

Ειδικοί του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» εξέτασαν το νεκρό ζώο (Πηγή: Αρχιπέλαγος)

Μία νεκρή μεσογειακή φώκια, με εμφανή τραύματα από σκάγια κυνηγετικού όπλου, εντοπίστηκε την Κυριακή από ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».

Περισσότερα

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το 1ο “Patmos Revelation”

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το 1ο “Patmos Revelation”

Η διοργάνωση αθλητικού τουρισμού “Patmos Revelation” με χορηγό επικοινωνίας το samostimes.gr βρίσκεται προ των πυλών, καθώς σε μερικές εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά σε ένα από τα ιστορικότερα νησιά του κόσμου, όπως είναι η Πάτμος. Δείτε Video

Περισσότερα

Από το τουριστικό λιμάνι όλα τα δρομολόγια πλοίων στο Βαθύ

Από το τουριστικό λιμάνι όλα τα δρομολόγια πλοίων στο Βαθύ

"Κλειστό λόγω εργασιών" θα είναι για 20 μέρες το εμπορικό λιμάνι Μαλαγαρίου εξαιτίας των απαραίτητων εργασιών για την αποκατάσταση του προβλήματος της υποσκαφής του προβλήτα πρόσδεσης των πλοίων. Πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε απο τις προπέλες των πλοίων στον αμμώδη βυθό.

Ως συνέπεια των εργασιών αυτών όλα τα προγραμματισμένα δρομολόγια θα εξυπηρετούνται από τον τουριστικό λιμένα Σάμου , του οποίου ο περίφρακτος χώρος θα παραμείνει κλειστός καθ΄όλη την διάρκεια του 24ώρου.

Για το λόγο αυτό παρακαλείται απο το Λιμενικό Ταμείο Σάμου το κοινό να μη χρησιμοποιεί τον λιμένα ως χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

Περισσότερα

Αδελφοποίηση του Δήμου Σάμου με τον Κρότωνα την Ιταλία

Αδελφοποίηση του Δήμου Σάμου με τον Κρότωνα την Ιταλία

Στην ενεργοποίηση της αδελφοποίησης με τον Κρότωνα της Ιταλίας, του δεύτερου τόπου όπου έζησε και μεγαλούργησε ο μεγάλος μύστης, μουσικός, μαθηματικός και φιλόσοφος Πυθαγόρας, με τον Δήμο Σάμου προχώρησαν οι Δημοτικές αρχές των δύο περιοχών.

Περισσότερα

Η Σάμος στην "Ελλάδος Γεύση"

Η Σάμος στην

 

Εκλεψε την παράσταση η Σάμος στην έκθεση "Ελλάδος Γεύση", με τα υπέροχα πιάτα που ετοίμασε για το κοινό ο Σαμιώτης σεφ Στέλιος Μάης, σε ειδική εκδήλωση που έγινε στην κεντρική πλατεία του Εκθεσιακού Κέντρου στην Αθήνα.

Περισσότερα

Κτηνοτρόφος, ένα επάγγελμα χωρίς ρεπό.

Κτηνοτρόφος, ένα επάγγελμα χωρίς ρεπό.

Γράφει η Φαίη Μπαλλάν *

Στο νησί της Σάμου την τελευταία δεκαετία περίπου η κτηνοτροφία έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα τόσο απο την αδυναμία της πολιτείας να βρεί λύσεις σε προβλήματα όπως την δημιουργία και λειτουργία ενός σφαγείου, αλλά και απο την αδυναμία των κτηνοτρόφων να εκσυγχρονιστούν και να δουλέψουν με διαφορετικό τρόπο απο αυτόν τον οποίο γνώριζαν.

Ένας απο τους κτηνοτρόφους που προσπαθεί να εκσυγχρονίζει το δύσκολο επαγγελμά του είναι και ο  κ. Παναγιώτης Καλογραίας τον οποίο  επισκεφτήκαμε  στην περιοχή Καλανάκης Μυτιληνιών στην κτηνοτροφική του μονάδα για την πραγματοποίηση μιας συνέντευξης.

Περισσότερα

Αρχιτεκτονική και πολιτιστικές υποδομές στις εκδηλώσεις του ιδρύματος Schwarz στη Σάμο

Αρχιτεκτονική και πολιτιστικές υποδομές στις εκδηλώσεις του ιδρύματος Schwarz στη Σάμο

Το Ίδρυμα Schwarz οργανώνει για το καλοκαίρι του 2017 δύο εκδηλώσεις με θέμα τη σχέση αρχιτεκτονικής και περιβάλλοντος και τη σχέση τουρισμού, πολιτιστικών υποδομών και ανάπτυξης.

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει με την παρουσία δυο προσωπικοτήτων από τον χώρο του τουρισμού και της αρχιτεκτονικής:

Περισσότερα

e-genius.gr ...intelligent web software