officeart horizontal  

 

Αφιερώματα

Σάμος: Τα θαυμαστά έργα της αρχαιότητας. Ο ναός της Ήρας.

7 Ιουν, 2023 - 07:06
Σάμος: Τα θαυμαστά έργα της αρχαιότητας. Ο ναός της Ήρας.

Το νησί της Σάμου κατά το παρελθόν υπήρξε μεγάλη ναυτική δύναμη και μια απο τις σημαντικές πόλης της αρχαίας Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο (αρχαίος Έλληνας ιστορικός, περιηγητής, και γεωγράφος του 5ου αιώνα π.Χ.. Θεωρείται ο θεμελιωτής της επιστήμης της ιστορίας), αυτά είναι τα πιο θαυμάσια έργα στη Σάμο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Επαμεινώνδας Σταματιάδης στον πρώτο τόμο στα "Σαμιακά", ο Ηρόδοτος αναφέρει ως τα μεγαλύτερα και άξια θαυμασμού έργα στη Σάμο τα παρακάτω.

Το τρίτο ἀπὸ τα θαυμάσια έργα (δείτε τα άλλα δύο εδώ και εδώ), ήταν ο ναός της Ήρας.

Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι στο Ηραίο της Σάμου ήταν ο μεγαλύτερος ναός στην Ελλάδα.

Από τις ανασκαφές τεκμηριώνεται δίπτερος ναός ιωνικού ρυθμού, με 105 κίονες, ένας από τους οποίους παρεμένει όρθιος, αλλά όχι ακέραιος, σψζόμενος σε ύψος 11 μ.

41469975c2d2c70e02eb3e5d816aceed

 

Ο ναός χτίστηκε σε αντικατάσταση του παλαιότερου Εκατόμπεδου (7ος αι.), αλλά σε άλλο σημείο του ιερού.

Σε μια πρώτη φάση του (Δίπτερος Ι) κτίστηκε το 575 π.Χ. από ασβεστόλιθο αλλά λόγω κακής θεμελίωσης και μιας πυρκαγιάς ξαναχτίστηκε μεταξύ 530 και 520 π. Χ. στον ίδιο χώρο (Δίπτερος ΙΙ), με ορισμένα μέρη από μάρμαρο και τους εξωτερικούς κίονες της περίστασης αρράβδωτους.

Δεν αποπερατώθηκε ποτέ. Στα ρωμαϊκά χρόνια δεν χρησίμευε ως λατρευτικός χώρος, αλλά μόνο ως πινακοθήκη, καθώς η λατρεία της Ήρας ασκείται στον περίπτερο ναό που έχτισε ο Αύγουστος πάνω από τα θεμέλια του χώρου εισόδου του Εκατόμπεδου, μεταξύ της θεσης του Βωμού και της βάσης του λατρευτικού αγάλματος στον παλαιότερο μνημειακό ναό του ιερού.

Heraion of Samos Assasinscreed 10.58.55 πμ

Στη φωτογραφία πως φαντάστηκαν οι δημιουργοί του διάσημου videogame Assassin's Creed: Odyssey της εταιρείας Ubisoft τον ναό της Ήρας στη Σάμο

Χαρακτηριστική για το επίπεδο της κατασκευής είναι η ύπαρξη δικτύου πήλινων αγωγών για την αποχέτευση των υδάτων της βροχής.

Από τα αναθήματα που έχουν βρεθεί και παρουσιάζονται στο μουσείο του Βαθέως, φαίνεται ότι η θρησκευτική επιρροή του ναού απλωνόταν σε όλη την Ελλάδα, τη Μικρά Ασία, μέχρι και την Αίγυπτο, συγκρίσιμη με την επιρροή του Μαντείου των Δελφών.

Μέρος του συμπλέγματος του ναού είναι και η Ιερά οδός, στρωμένη με πέτρα, η οποία οδηγούσε στην πρωτεύουσα της Σάμου (το σημερινό Πυθαγόρειο).

Οι ανασκαφές στον ιερό χώρο του Ηραίου άρχισαν πριν από εκατόν είκοσι πέντε χρόνια και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Τις πρώτες συστηματικές ανασκαφές διεξήγαγε το 1902–1903 η εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία υπό την επίβλεψη του Παναγιώτη Καββαδία και του Θεμιστοκλή Σοφούλη.

Assasinsgreed Heraion of Samos

Στη φωτογραφία πως φαντάστηκαν οι δημιουργοί του διάσημου videogame Assassin's Creed: Odyssey της εταιρείας Ubisoft τον ναό της Ήρας στη Σάμο

Από το 1910 την έρευνα έχουν αναλάβει γερμανικές ομάδες αρχαιολόγων, από το 1925 μέσω του Παραρτήματος Αθηνών του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου (DAI), με τη στήριξη της ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Σχεδόν ολόκληρη η έκταση του ιερού ναού ήρθε στο φως.

Ο μεγάλος ναός, οι βωμοί, μικρότεροι ναοί, σπίτια και αναρίθμητα ευρήματα αποκαλύπτουν έναν μεγάλο πολιτισμό που έλαμψε στην περιοχή. Η λατρεία της Σαμίας Ήρας δεν ήταν μόνο Πανελλήνια, αλλά όπως δείχνουν τα πολυάριθμα ευρήματα είχε επεκταθεί σ`ολόκληρο τον τότε κόσμο.

Εκτός από τα αφιερώματα των Σαμίων και των άλλων Ελλήνων προς τη μεγάλη θεά, βρέθηκαν και αφιερώματα από την Κύπρο, την Αίγυπτο, ακόμα δε και τις χώρες της Μ.Ασίας και της Μ.Ανατολής.

Δείτε βίντεο απο την μεγάλη αναπαράσταση της γιορτής της Ήρας που γίνεται στο Πυθαγόρειο της Σάμου κάθε χρόνο.

Πηγή: Σαμιακά τόμος Α 

wikipedia 

el da nl en fr de it no es tr

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

39c3dee7 b040 4c73 b2a3 7d3d40ca772c 

 

 Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube samostimes youtube

 

 

2

 

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software