Αφιερώματα

Τάσος Πρωτοψάλτης(πρόεδρος Chef's Club): Επιμονή και εξέλιξη στην τέχνη της ζαχαροπλαστικής

29 Οκτ, 2018 - 08:10
Τάσος Πρωτοψάλτης(πρόεδρος Chef's Club): Επιμονή και εξέλιξη στην τέχνη της ζαχαροπλαστικής

Ζαχαροπλαστική… διαδικασία παρασκευής εδεσμάτων με την ακριβή διαχείριση υλικών, αναλογιών και περισσή προσοχή στη λεπτομέρεια, δημιουργώντας συνθήκες πρόκλησης για το ζαχαροπλάστη-δημιουργό ενός γλυκού. Ένας από αυτούς και ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων , ο pastry chef κ.Τάσος Πρωτοψάλτης.

Εργάζεται στο χώρο της γαστρονομίας 42 έτη, κατέχοντας τη θέση του executive pastry chef τα τελευταία 20 χρόνια, με πλούσιο συγγραφικό έργο και διδακτική εμπειρία ενώ είναι αναγνωρισμένος κριτής ζαχαροπλαστικής από την Παγκόσμια Ομοσπονδία. Διδάσκει σε σεμινάρια και ενεργεί ως consulting σε διάφορα ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, catering και ξενοδοχεία.

Ως πρόεδρος του Chef’s Club , τα δύο τελευταία χρόνια γνώρισε και αγάπησε τη Σάμο ως φιλοξενούμενος της Π.Ε. Σάμου , στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Τουρισμού, Παράδοσης και Γαστρονομίας που έγιναν το 2017-2018.

Ποιο ήταν το ερέθισμα για την ενασχόληση σας με τη ζαχαροπλαστική τέχνη; παιδικό όνειρο ή κάτι που προέκυψε στην πορεία;

Η ενασχόληση μου με τη ζαχαροπλαστική ήταν μία συνειδητή επιλογή , βασισμένη στα θέλω μου, τις επιδεξιότητες μου, αλλά και τα βιώματα μου από το στενό οικογενειακό μου περιβάλλον. Είναι μία επιλογή που υποστηρίζω καθημερινά.

Ποια είναι τα δυνατά σας στοιχεία που σας χαρακτηρίζουν ως επαγγελματία;

Πιστεύω ότι αυτό που με χαρακτηρίζει είναι η αγάπη μου για την τέχνη της ζαχαροπλαστικής, η επιμονή μου, η προσπάθεια μου για να μαθαίνω και να εξελίσσω την τέχνη μου συνεχώς αλλά και η διορατικότητα μου και το επικοινωνιακό του χαρακτήρα μου.

Πιστεύετε πως η μάθηση και η εξέλιξη συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής και πόσο σημαντικό είναι για εσάς το ότι διδάσκετε νέους ανθρώπους;

Η τέχνη μας εξελίσσεται. Η ζωή εξελίσσεται. Αν σταματήσουμε να μαθαίνουμε και να εξελισσόμαστε μαζί της θα μείνουμε πίσω σε μία αγορά που ζητάει συνέχεια τον εκμοντερνισμό και τις νέες τάσεις. Δεν μπορείς να σταματήσεις να μαθαίνεις αν σέβεσαι τον εαυτό σου ως επαγγελματία. Το να διδάσκεις νέους είναι μια τεράστια ευθύνη. Πρέπει να καταφέρεις να μπεις στην ιδιοσυγκρασία τους ώστε να καταφέρεις το μέγιστο σε κάθε έναν ξεχωριστά. Φυσικά είναι και πολύ αναζωογονητικό το να ζεις καθημερινά δίπλα σε νέα μυαλά, μαθαίνοντας ακόμα και από τις άγουρες ιδέες τους.

Τα δύο τελευταία χρόνια επισκέπτεστε τη Σάμο, προσκεκλημένος της Π.Ε. Σάμου στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τον τουρισμό και τη γαστρονομία με την ιδιότητα του προέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων. Ποιες οι εντυπώσεις σας από το νησί αλλά και το γαστρονομικό επίπεδο που υπάρχει;

Είναι ένας υπέροχος τόπος, ο οποίος μένει αξέχαστος στον επισκέπτη του, τόσο για τη φυσική του ομορφιά, αλλά και την εσωτερική ομορφιά των κατοίκων του. Απαράμιλλη η φιλοξενία των ανθρώπων οι οποίοι μας αγκάλιασαν, κάνοντας μας να νιώσουμε δικοί τους, ντόπιοι. Γαστρονομικά το νησί έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης των μοναδικών πρωτογενών του υλών, αναδεικνύοντας το έτσι σε γαστρονομικό προορισμό τόσο για τους τουρίστες, αλλά και για τους Έλληνες. Εγώ σαν πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, έχω θέσει την τεχνογνωσία μας και το μεράκι μας στην υπηρεσία των τοπικών φορέων και ελπίζω ότι θα μας ζητηθεί να συνεισφέρουμε στο να χτίσουμε κάτι το γαστρονομικά πρωτοποριακό.

Κύριο χαρακτηριστικό όσων παρουσιάσατε με Σαμιώτες Σεφ είναι η χρήση τοπικών προϊόντων δοσμένα με ιδιαίτερα εκλεπτυσμένο τρόπο. Πιστεύετε πως η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική κατευθύνονται σε νέους δρόμους με τη χρήση υλικών κάθε τόπου;

Είναι μία τάση η οποία αναπτύσσεται την τελευταία τριετία στο εξωτερικό και πλέον αρχίζουμε να τη βλέπουμε να κάνει δειλά δειλά βήματα και στα ελληνικά εστιατόρια. Η τάση αυτή ορίζει την χρήση κατ’ αποκλειστικότητα ντόπιων προϊόντων και κατά προτίμηση εποχικών προϊόντων δίνοντας έτσι χαρακτήρα στο μενού και προσδιορίζοντας τον τόπο προέλευσης.

Θα μπορούσε η γαστρονομία να προσφέρει ένα νέο τρόπο προσέλκυσης επισκεπτών στη Ελλάδα, μπορεί να υπάρξει εξέλιξη;

Κατά την άποψη μου, με τη ραγδαία άνοδο στον τουρισμό, το πιο σημαντικό δεν είναι να βρεθεί ένας νέος τρόπος προσέλκυσης. Το πιο σημαντικό για να παραμείνει βιώσιμος ο γαστρονομικός τουρισμός είναι να επενδύσουμε στην εκπαίδευση των εμπλεκόμενων, ώστε να καταφέρουμε να διατηρήσουμε την ποιότητα σε αυτά που προσφέρουμε και την πλούσια ελληνική γεύση. Είναι ζωτικής σημασίας το να μην χάσουμε τη γεύση και την ποιότητα και όλα τα άλλα θα έρθουν.

Ποια η συμβουλή σας σε νέους-νέες που επιθυμούν να ασχοληθούν με το χώρο της εστίασης;

Επειδή ο χώρος της εστίασης έχει πολύ χαμηλό ποσοστό ανεργίας, βλέπουμε πολλούς νέους να τον ακολουθούν , αλλά και μετά από μικρό χρονικό διάστημα να τον παρατούν. Θα ήθελα να συμβουλέψω τους νέους, όπως και για κάθε άλλο επάγγελμα, να είναι σίγουροι ότι το θέλουν, να σέβονται και να μάθουν να ακούν τους δασκάλους τους. Ο χώρος της εστίασης απαιτεί το σεβασμό, την υπακοή και σε πολλές περιπτώσεις την υπέρβαση του εαυτού μας. Αν κάποιος πιστεύει ότι έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, τότε να αποφασίσει να ασχοληθεί με αυτό.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Samostimes και την κα. Ελένη Χατζηγεωργίου για τη φιλοξενία στην ιστοσελίδα, καθώς και την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου για την πρόσκληση στις εκδηλώσεις της».

Με τιμή

Ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας,Τάσος Πρωτοψάλτης

Επιμέλεια συνέντευξης Ε. Χατζηγεωργίου-Φωτογραφίες Ε.Χατζηγεωργίου-Chef's Club

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι