Το νησί της Σάμου με τα δάση του και τα τρεχούμενα νερά του δεν θα μπορούσε στη λαϊκή παράδοση να μην έχει αναφορές για Νεράϊδες.
Γυναίκες όμορφες, με μακριά ξανθά μαλλιά που αγαπούν τις χαρές της ζωής και τα γλέντια.
Σύμφωνα λοιπόν με την τοπική λαϊκή παράδοση : "Τις καλές κυράδες τις βλέπουν εκείνοι που ο φύλαγκάς των είναι αλαφρός. Αυτές μένουν σε λαγκάδια, σε λιβάδια και σε τόπους που έχουν δέντρα πολλά και νερά. Συχνά βγαίνουν στην Βρύση του Γιαννάκη στο Βαθύ, στο Κακκαβόρεμα και στα Μέρια κοντά στον Πύργο. Στου Ανρουλή το βόθανο στους Μυτιληνούς, και σ’ άλλα πολλά μέρη."
Πάντα οι νεράϊδες ξεχωρίζουν για τα θέλγητρα τους, έχοντας κάτι εξωτικό: "Οι Νεράιδες είναι γυναίκες πολύ όμορφες, με μακριά ξανθά μαλλιά, και αγαπούν τις χαρές και τα γλέντια. Αρπάζουν πολλές φορές καλούς τραγουδιστάδες και μουσικούς, για να τις διασκεδάσουν με τα τραγούδια και τα όργανά τους. Μα αρπάζουν και όμορφα παλικάρια για να κοιμόνται μαζί τους. Και όποιος κοιμηθεί με Νεράιδα, δεν μπορεί να πλησιάσει άλλη γυναίκα. Γι αυτό κι εκείνους που είναι ανίκανοι με τις γυναίκες, λέγουν πως τους άρπαξαν, όταν ήταν μικρότεροι οι Νεράιδες."
Θα μπορούσε μάλιστα κάποιος να πεί ότι είναι και ..."δ'ύσκολα πλάσματα" αφού : "Άμα κανείς τους χαλάσει την ησυχία όταν τρώνε στο τραπέζι ή όταν διασκεδάζουν, του κάνουν μεγάλο κακό. Και γι αυτό, αν πάθει κανείς άξαφνα και χωρίς αιτία, ή σε χωράφι ή σε λόγγο ή σε λαγκάδι, και μάλιστα μεσημέρι, λέγουν πως τον ελάβωσαν οι Νεράιδες γιατί τους πάτησε την τάβλα απ’ όπου έτρωγαν ή τους χάλασε την διασκέδαση. Αυτό το ξεύρουν όλοι, και απαντήσει κανείς Νεράιδες, δεν βγάνει μιλιά, μόνο λέγει σιγανά «μέλι και γάλα στα φτερά σας!"
Σχεδόν σε κάθε χωριό της Σάμου και ειδικά στα ορεινά υπάρχει ένα δάσος, μια πηγή ή δημόσια βρύση που κουβαλάει μια ιστορία με νεράϊδες. Στο χωριό της Καστανιάς θα ακούσεις τέτοιες ιστορίες αλλά και αλλού όπως :
Στο χωριό Νενέδες (Άμπελος Σάμου) στις έξι γειτονιές ένας χωριάτης έπαιζε τη λύρα του και χόρευαν άλλοι χωριανοί του, όλοι μεθυσμένοι.
Ξαφνικά τον άρπαξαν οι Νεράιδες και τον πήγαν στο Τρυπιόβραχο, έναν άγριο τόπο, όπου είναι πολλοί μεγάλοι βράχοι.
Πολλοί άκουσαν με τα αυτιά τους που έπαιζε τη λύρα στον αέρα.
Ύστερα από τρεις μέρες τον βρήκαν και έλεγε πως τον ανάγκασαν οι Νεράιδες να παίζει τη λύρα του και να χορεύουν.
Πηγή: Παραδόσεις Ν. Πολίτης. Παράδοση Νο738, Εκδόσεις ΕΡΓΑΝΗ