Άρθρα

ΕΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΧΡΟΝΙΚΟ Για τον …«ανθρωπιστικό» αποκλεισμό παιδιών από το δημόσιο σχολείο

18 Μαρ, 2019 - 09:03
ΕΝΑ  ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΧΡΟΝΙΚΟ Για τον …«ανθρωπιστικό»  αποκλεισμό παιδιών από το δημόσιο σχολείο

 

Ένα «θέατρο του παραλόγου» εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα στο νησί μας, κατά βάση από τα Δ.Σ δύο Συλλόγων γονέων με αίτημα, να μην πάνε στο δημόσιο σχολείο κάποια παιδιά. Και μάλιστα στο όνομα του …ανθρωπισμού, επειδή προέρχονται από τον άθλιο πράγματι προσφυγικό καταυλισμό που κατ’ ευφημισμό ονομάζεται Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων και Μεταναστών...

Υποκινητής και τροφοδότης αυτής της απαράδεκτης θέσης είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που υλοποιώντας τη συμφωνία Ε .Ε – Τουρκίας που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στα νησιά, εντελώς πρόχειρα, χωρίς σχεδιασμό, υποδομές, προϋποθέσεις, αποφάσισε να εντάξει τα παιδιά των προσφύγων στα σχολεία. Ίσα και μόνο για να φιλοτεχνήσει ένα ανθρωπιστικό προσωπείο και να κρύψει πίσω του την απάνθρωπη πολιτική με την οποία αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες και μετανάστες στοιβάζοντάς τους σαν ζώα, σε αυτοσχέδιους άθλιους καταυλισμούς όπως αυτόν της Σάμου. Τεράστιες ευθύνες έχουν επίσης όλοι οι τοπικοί παράγοντες που διοίκησαν και διοικούν νομαρχία παλιότερα, αντιπεριφέρεια σήμερα και τους δήμους ή το δήμο, οι οποίοι έχουν αφήσει τα σχολικά κτίρια σε κατάσταση οριακή με τεράστια προβλήματα υποδομών , ακόμη και μέτρων ασφάλειας της ζωής μαθητών και εκπαιδευτικών. Που δέχθηκαν και δέχονται αδιαμαρτύρητα την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης κατά 50% για τα λειτουργικά έξοδα και τη συντήρηση των σχολικών μονάδων. Όλοι αυτοί είναι μέρος του προβλήματος και είναι τουλάχιστον αφέλεια, αν δεν είναι ηθελημένη παραπλάνηση, να πιστεύει κανείς ότι είναι οι σωτήρες που θα λύσουν τα προβλήματα. Πάνω σ’ αυτόν τον καμβά στήθηκε και πήρε διαστάσεις η απαράδεκτη θέση αποκλεισμού παιδιών, με βάση την προέλευσή τους, από τα δημόσια σχολεία. Όλα αυτά βέβαια δεν αθωώνουν σε καμιά περίπτωση τους πρωταγωνιστές των εξελίξεων που διαδραματίζονται εδώ και 6 μήνες και παίρνουν πια ακραίες εκφράσεις.

Απ’ αυτή την άποψη, το χρονικό της εξέλιξης του θέματος που παραθέτουμε, έχει μεγάλο ενδιαφέρον για όποιον μπει στο κόπο να το διαβάσει. Η ιστορία ξεκίνησε από την αρχή της σχολικής χρονιάς, όταν έγινε γνωστό ότι στο Δημοτικό Σχολείο Βαθέος και στο 3ο Δημοτικό Σχολείο πόλης Σάμου πρόκειται να δημιουργηθούν Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ). Στις πρώτες Γενικές Συνελεύσεις των γονέων τέθηκαν κάποια εύλογα ερωτήματα και φόβοι, όπως το κυρίαρχο της υγείας των προσφυγόπουλων και το ενδεχόμενο να αποτελούν εν δυνάμει φορείς μετάδοσης ασθενειών. Μ’ αυτό συνδέονταν και οι επίσης εύλογες και δικαιολογημένες ανησυχίες και ενστάσεις για ελλείψεις που έχουν κατ’ εξακολούθηση τα σχολεία, σε αίθουσες, σε χώρους υγιεινής, χώρους εστίασης των μαθητών των ολοήμερων που στεγάζονται εκεί και επιπλέον του Νηπιαγωγείου που, προσωρινά…πλην μόνιμα, στεγάζεται στο κτίριο του Δημοτικού Βαθέος. Επίσης το θέμα της καθαριότητας με τη μια και μοναδική καθαρίστρια που διέθετε το καθένα απ’ αυτά και μόνο στη πρωϊνή βάρδια. Καθώς και άλλα επί μέρους προβλήματα , σοβαρά μεν, αλλά που δεν επηρεάζονταν από τη φοίτηση των προσφυγόπουλων.

Όσον αφορά τα ιατρικά θέματα απαντήθηκαν και δόθηκαν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις από έγκριτους γιατρούς του νησιού , αλλά πρωτίστως από τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Νοσοκομείο Σάμου. Και η απάντηση ήταν και είναι ότι, τα παιδιά αυτά όπως και όλα τα παιδιά συνοδεύονται από το βιβλιάριο υγείας που πιστοποιεί ότι δεν πάσχουν από κάτι και μάλιστα μεταδοτικό και ότι είναι εμβολιασμένα όπως και τα ελληνόπουλα. Εξ’ άλλου τα προσφυγόπουλα έχουν κι’ αυτά γονείς που νοιάζονται το ίδιο για την υγεία τους και παρά τις αντιξοότητες, τα φροντίζουν και τα στέλνουν στα σχολεία περιποιημένα και καθαρά , μέσα στη φτώχια και τη δυστυχία στην οποία ζουν. Αυτό λέει η εμπειρία της παρουσίας τους και στα δύο σχολεία.

Για τα άλλα προβλήματα υποδομών και λειτουργίας των σχολείων, πέρα από τις άμεσες παραστάσεις που κάναμε ως Λαϊκή Συσπείρωση στο δήμαρχο να αντιμετωπισθούν χωρίς καθυστέρηση, (και αναγνωρίζουν οι πάντες ότι τουλάχιστον το πρόβλημα της καθαριότητας σε όλη τη διάρκεια της μέρας αντιμετωπίστηκε), στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 30/10/2018 ,ζητήσαμε και μπήκε στην ημερήσια διάταξη το θέμα των προβλημάτων που προκύπτουν με αφορμή τη φοίτηση των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Στην εισήγηση που παρουσιάσαμε στο δημοτικό συμβούλιο αναφέραμε αναλυτικά τα προβλήματα των συγκεκριμένων σχολείων και καταλήγαμε: «Ζητάμε λοιπόν συγκεκριμένα:

1. Να ενισχυθούν οι υπηρεσίες καθαριότητας με 2 καθαρίστριες σε κάθε σχολείο που να καλύπτουν όλο το πρόγραμμα λειτουργίας τους έως τις 6 το απόγευμα. Να διατεθούν επιπλέον μέσα και υλικά καθαριότητας και απολύμανσης των χώρων υγιεινής.

2. Να εξασφαλιστεί από την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου η μεταφορά των προσφυγόπουλων με λεωφορείο και συνοδούς στα σχολεία και να εγκαταλειφθούν προσχήματα που ακούγονται για χιλιομετρικά όρια που δεν υπάρχουν κλπ. Εννοείται ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν πιστοποιητικά υγείας και βεβαιώσεις εμβολιασμών, όπως όλα τα παιδιά που εγγράφονται σε δημόσιο σχολείο.

3. Να υπάρχουν διερμηνείς που θα διευκολύνουν την ένταξη των παιδιών και τη μαθησιακή διαδικασία. Να αποκλειστεί η δράση ΜΚΟ μέσα στα σχολεία, όπου την ευθύνη για όλα πρέπει να έχει το κράτος και οι υπηρεσίες του.

4. Να μεταστεγαστεί το νηπιαγωγείο Άνω Βαθιού σε άλλο κτίριο που να εξασφαλίζει τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

5. Να ενισχυθούν και στα δύο σχολεία τα μέσα πυρόσβεσης και πυρασφάλειας. Ειδικότερα στο δημοτικό Άνω Βαθιού πρέπει να γίνει μόνωση ανάμεσα σε σκεπή και ταβάνια για να εμποδίζεται η μετάδοση της φωτιάς και να καλυφθούν οι ξύλινες επιφάνειες (σκάλες κλπ) με ειδικό άκαυστο υλικό.

6. Να μελετηθούν και να προγραμματιστούν μέτρα και έργα για την επάρκεια σε αίθουσες, χώρους εστίασης των ολοήμερων και χώρους υγιεινής των μαθητών.

7. Να γίνει επαρκής στατικός έλεγχος των κτιρίων και να παρθούν μέτρα αντισεισμικής προστασίας.

Τα μέτρα αυτά κατά περίπτωση, ειδικότερα της πυρασφάλειας, της αντισεισμικής προστασίας και της υγιεινής, και ανεξάρτητα από ΔΥΕΠ πρέπει να παρθούν για όλα τα σχολεία και νηπιαγωγεία του δήμου». Πριν μάλιστα συζητηθεί το θέμα, με επιστολές μας προς τα Δ .Σ των Συλλόγων Γονέων των δύο σχολείων, τους γνωστοποιούσαμε την πρωτοβουλία μας και την εισήγησή μας και τους καλούσαμε με κάθε επισημότητα και με βάση τον κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου να παραβρεθούν στη συνεδρίαση και να πάρουν - όπως δικαιούνται- το λόγο για να εκθέσουν και οι ίδιοι τα προβλήματα, να συμπληρώσουν και να διορθώσουν πιθανά τις προτάσεις που καταθέταμε ή και να καταθέσουν τις όποιες δικές τους προτάσεις. Με έκπληξη όμως πήραμε γραπτή απάντηση από το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων Άνω Βαθέος στην οποία μας πληροφορούσε ότι δεν αποδέχεται την πρόσκλησή μας, «γιατί διαφέρουν οι θέσεις μας» και «διότι οι λύσεις που προτείνουμε (σ.σ το Δ,Σ του Συλλόγου) αφορούν άλλο κτίριο ή κτίρια, όπου θα μπορούσε το συγκεκριμένο πρόγραμμα να λάβει χώρα χωρίς να διαταράσσετε η μαθητική κοινότητα μας…»

Από δε το Δ.Σ του Συλλόγου 3ου δημοτικού σχολείου μας διαμήνυσαν προφορικά ότι «δεν αποδέχονται την πρόσκλησή μας διότι δεν θέλουν να έχουν σχέση με παρατάξεις και Κόμματα»! 

Με τον τρόπο τους δηλαδή, παραδέχονταν αρκετά νωρίς, από τον Οκτώβρη του 2018, ότι το ενδιαφέρον τους δεν ήταν να λυθούν τα προβλήματα, στα «βεβαρημένα ήδη σχολικά κτίρια», τα οποία επικαλούνταν, αλλά να αρνηθούν ούτως ή άλλως την φοίτηση των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Αυτό δηλαδή στο οποίο επιμένουν κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την αποχή των παιδιών τους από τα μαθήματα. Να σημειωθεί δε, ότι η πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης για την διεκδίκηση υπαρκτών και σοβαρών προβλημάτων των σχολείων δεν τέθηκε ποτέ υπόψη των αλλεπάλληλων Γενικών Συνελεύσεων που συγκάλεσαν αυτό το διάστημα τα δύο Δ.Σ, έστω για απλή ενημέρωση, ενώ και τα ίδια τα προβλήματα που έχουν πραγματικά σχέση με την ασφάλεια των μαθητών (αντισεισμική και αντιπυρική προστασία, έλλειψη αιθουσών κλπ) υποβαθμίζονται και καταδικάζονται στην αφάνεια, μπροστά στον «ύψιστο στόχο» να αποκλειστούν παιδιά από τα σχολεία.

Η πρόσφατη κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με την αποχή των μαθητών από το σχολείο, για να αποκλειστούν τα προσφυγόπουλα, είναι απαράδεκτη και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή από τη κοινωνία του νησιού μας. Διότι πάνω απ’ όλα, στρέφει παιδιά εναντίον παιδιών. Και στις παιδικές συνειδήσεις ό,τι καταγράφεται δεν σβήνει εύκολα. Αυτό λοιπόν που καταγράφεται με τέτοιες πράξεις είναι ότι ο άνθρωπος με διαφορετικό χρώμα, διαφορετική γλώσσα, διαφορετική θρησκεία κλπ, είναι επικίνδυνος, άρα εχθρός. Ο ισχυρισμός μάλιστα, ότι αντιδρούν και διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες που ζουν τα προσφυγόπουλα, μοιάζει έντονα υποκριτικός όταν ζητούν να τους στερήσουν το ελάχιστο: Το δικαίωμα να νοιώσουν παιδιά σε ένα κανονικό σχολικό περιβάλλον έστω και για λίγες ώρες τη μέρα. Προβάλλοντας μάλιστα ως λύση, ένα σχολείο κοινωνικού αποκλεισμού. Ένα σχολείο – γκέτο. Μετά απ’ όλα αυτά είναι τουλάχιστον αμετροέπεια και προσβολή της κοινής νοημοσύνης να εγκαλούν τους πάντες για… ρατσισμό απέναντί τους, επειδή κριτικάρουν ή καυτηριάζουν τις θέσεις τους.

Την ίδια μάλιστα στιγμή που οι ίδιοι στοχοποιούν και απειλούν γονείς που δεν συμφωνούν μαζί τους και τα παιδιά τους επειδή δεν «πειθαρχούν» στην αποχή τους και πάνε στα σχολεία. Το ίδιο απαράδεκτος είναι ο εκβιασμός που ασκούν σε Κόμματα και δημοτικές παρατάξεις, με την απειλή ότι δεν θα ψηφίσουν όποιους τους εναντιωθούν. Φυσικά κάποιοι ενδίδουν και σπεύδουν να φωτογραφηθούν με τους πρωταγωνιστές, αφού άλλωστε, επανειλημμένα έχουν στηρίξει τέτοιες απόψεις(όπως της ρατσιστικής ΣΑΜΟΣ ΣΟΣ, στελέχη της οποίας φιγουράρουν σήμερα στα ψηφοδέλτιά τους) και έχουν συμβάλλει σε πρακτικές όπως η δικαιολογία της χιλιομετρικής απόστασης για να μην δρομολογηθεί λεωφορείο για τη μεταφορά των προσφυγόπουλων στα 2 σχολεία.

Εμείς ως παράταξη που διεκδικεί τη διοίκηση του δήμου στις εκλογές του Μάη, «σηκώνουμε το γάντι» της πρόκλησης και απευθυνόμαστε με θάρρος και αυτοπεποίθηση για τις θέσεις μας σε όλους τους δημότες και τους καλούμε: Να γυρίσουν τη πλάτη σε «τυφλές» και αδιέξοδες διεκδικήσεις που χάνουν το όποιο δίκιο περιέχουν, από τη στιγμή που καταπατούν στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και μάλιστα δικαιώματα αθώων παιδιών. Δικαιώματα τα οποία γράφτηκαν με το αίμα 60 εκατομμυρίων νεκρών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στις διεθνείς συνθήκες και έγιναν διεθνές δίκαιο, ανεξάρτητα αν σήμερα οι ιμπεριαλιστές που κυριαρχούν στον ΟΗΕ, τις έχουν καταντήσει «κουρελόχαρτα». Καλούμε τους γονείς του νησιού και τους Συλλόγους τους να διεκδικήσουν τη λύση σε σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολικά κτίρια, όπως το σύστημα πυροπροστασίας που δεν υπάρχει σε κανένα σχολείο, η ανύπαρκτη αντισεισμική θωράκισή τους, οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και σε υποδομές κ .ά. Από αυτές τις ελλείψεις κινδυνεύουν τα παιδιά μας και όχι από τα προσφυγόπουλα που θέλουν να εγγραφούν στα δημόσια σχολεία, όπως έχουν κάθε δικαίωμα.

Καλούμε όλο το λαό και τη νεολαία της Σάμου να βάλουν στο στόχαστρο τους πραγματικούς υπεύθυνους της φτώχιας, των πολέμων , της προσφυγιάς. Να βάλουν στο στόχαστρο τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της Ε.Ε για τον αναγκαστικό εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και τις ισότιμες ευθύνες των άλλων αστικών κομμάτων. Τις θέσεις των οποίων γνωρίσαμε από πρώτο χέρι στις συναντήσεις μαζί τους στην Αθήνα και είναι τιμωριτικές για τους πρόσφυγες, δηλαδή για τα θύματα , «βγάζοντας λάδι» τους υπεύθυνους του ξεριζωμού ολόκληρων λαών από τις εστίες τους. Στις 7 Φλεβάρη, όλοι οι φορείς της Σάμου με κοινό πλαίσιο διεκδίκησης που συγκέντρωσε χιλιάδες λαού, έδωσαν απάντηση σε κάθε απόπειρα ξενοφοβικής εκμετάλλευσης , δήλωσαν την αλληλεγγύη τους σε πρόσφυγες και μετανάστες, διεκδίκησαν και διεκδικούν το δικό τους αίτημα: Τον άμεσο απεγκλωβισμό τους από τα νησιά και τη χώρα. Ζητούν το κλείσιμο του χοτ σποτ, την μη λειτουργία νέου, όπως ήδη προχωρά η κυβέρνηση. Απαιτούν τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

Σ’ αυτό το δρόμο πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Γιατί είναι ο μόνος δρόμος που στοχεύει στη καρδιά του προβλήματος και οδηγεί στη μόνη και πραγματική λύση.

Του Κώστα Τζίχα

υποψήφιου δημάρχου Ανατολικής Σάμου

με τη Λαϊκή Συσπείρωση

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι