officeart horizontal  

 

Ελλάδα

Για επαναπροωθήσεις και βασανιστήρια στο Αιγαίο κατηγορούν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

5 Μαρ, 2021 - 08:03
Για επαναπροωθήσεις και βασανιστήρια στο Αιγαίο κατηγορούν την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Για σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς και ευρωπαϊκού περιφερειακού δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες, καθώς και το δίκαιο της θάλασσας, οδηγεί την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  η Global Legal Action Network (GLAN), με αναφορές στη Σάμο.

Στις 3 Μαρτίου 2021, η GLAN υπέβαλε αίτηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκ μέρους του R, ενός ασυνόδευτου παιδιού αιτούντος άσυλο που συνελήφθη στο Κέντρο Υποδοχής και Αναγνώρισης του Βαθύ στη Σάμο και υπέστη απειλητική προς την Τουρκία ώθηση, μαζί με έναν άλλο ανήλικο, τον Σεπτέμβριο του 2020. 

Η υπόθεση αμφισβητεί τις πράξεις της Ελληνικής Ακτοφυλακής που, σύμφωνα με την καταγγελία, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή δύο ανηλίκων αφήνοντάς τους σε μια σωσίβια λέμβο στη μέση του Αιγαίου.

Σύμφωνα με την GLAN, ‘’Οι επιπτώσεις στο Αιγαίο από την Ελληνική Ακτοφυλακή έχουν γίνει όλο και πιο διαδεδομένες από τις αρχές του 2020. 

Από τον Μάρτιο ειδικότερα, Έλληνες αξιωματούχοι έχουν καταφύγει σε άνευ προηγουμένου μεθόδους βίας στα σύνορα για να κρατήσουν τους μετανάστες: αιτούντες άσυλο που φθάνουν σε ελληνικά νησιά ή στα ελληνικά χωρικά ύδατα, μεταφέρονται στη θάλασσα από την Ελληνική Ακτοφυλακή, σε φουσκωτές σχεδίες που δεν μπορούν να πλεύσουν και αφήνονται να παρασυρθούν από την θάλασσα.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι: 

‘’Τα υψηλότερα κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης αρνούνται επίμονα την εμφάνιση μετακινήσεων μεταναστών ενώπιον εγχώριων και ευρωπαϊκών φορέων, εμποδίζοντας τη διερεύνηση πολλών εγχώριων καταγγελιών που έγιναν για λογαριασμό των θυμάτων. Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να τονίζει τη δέσμευσή της στο διεθνές δίκαιο, ενώ συγχαίρει την Ακτοφυλακή και γιορτάζει τις μειωμένες «ροές» των αιτούντων άσυλο.’’

ΜΚΟ όπως το Aegean Boat Report, το Νομικό Κέντρο Λέσβου και το Mare Liberum συνεχίζουν να καταγράφουν σχεδόν καθημερινές κακοποιήσεις εναντίον μεταναστών στα νησιά και τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας. Όπως αναφέρεται στην καταγγελία, με βάση μια παραπομπή 17 περιπτώσεων και συνεντεύξεων με περισσότερους από 50 επιζώντες, το Νομικό Κέντρο Λέσβου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι ελληνικές αρχές συνεχώς και συστηματικά διεξαγωγή συλλογικών απελάσεων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των μεταναστών και παραβιάζοντας τα δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να ζητήσουν άσυλο ». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και για τον ρόλο του Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, επισημαίνοντας  ότι  βρίσκονται συχνά κοντά στα συμβάντα και, ως εκ τούτου, πιθανώς γνωρίζουν, ή πιθανώς κατευθύνουν συμμετέχοντες σε συλλογικές απελάσεις.

Κορυφαίοι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης και διεθνής τύπος, συμπεριλαμβανομένων των Lighthouse Reports, Bellingcat, Der Spiegel και ARD / Report Mainz, έχουν επίσης διερευνήσει και αναφέρει εκτενώς τις ανατροπές από τη Σάμο καθώς και από άλλα νησιά του Αιγαίου.

Διαβάστε περισσότερα στην σελίδα της Global Legal Action Network

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software