Editorial

Κάθεσαι στο τραπέζι να διαπραγματευθείς μόνο αν είσαι ισχυρός

22 Νοε, 2018 - 07:11
Κάθεσαι στο τραπέζι να διαπραγματευθείς μόνο αν είσαι ισχυρός

Κάθε φορά μετά από πολύωρες μονοθεματικές συνεδριάσεις οι δημοσιογράφοι που της καλύπτουμε, με φυσική παρουσία, κοιταζόμαστε στα μάτια. Δεν είναι για να γνωριστούμε καλύτερα αλλά μια απέλπιδα προσπάθεια να καταλάβουμε αν και ο άλλος κατάλαβε ότι και εμείς αυτές τις ατέλειωτες ώρες συζητήσεων. Δηλαδή τίποτα.

Για την ακρίβεια των πραγμάτων, τίποτα καινούργιο. 

Τα δεδομένα είναι τα ίδια από το ...1995, όταν άρχισαν δειλά δειλά να φτάνουν πλατσουρίζοντας με σάπιες βάρκες και ταχύπλοα σκαριά στις ακτές μας κάθε λογής κατατρεγμένοι... ή και όχι.

Οι συναντήσεις αυτές θα μπoρούσαν να λειτουργούν ως ... to know us better άλλα και αυτό δεν έχει σημασία γιατί πάλι οι ίδιοι και οι ίδιοι είμαστε και σε ένα μικρό τόπο όπως ο δικός μας τα ''κουτάκια'' με το πού βάζει ο ένας τον άλλο είναι προ πολλού τακτοποιημένα στο μυαλό μας.

Οι θέσεις γνωστές όπως και η προσπάθεια όσων ασχολούνται με τα κοινά να ''στρογγυλέψουν τις γωνίες''.

Το πρόβλημα (μεταναστευτικό) μας έχει υπερβεί προ πολλού, συγκεκριμένα από το καλοκαίρι του 2015 όταν τα σύνορα ''έσπασαν'' από το βάρος των προσφύγων από την Συρία. Μας απασχολούσε και παλιότερα όπου τα λάθη μας δυστυχώς δεν ήταν λίγα, το καλοκαίρι όμως του 2015 καταρρεύσαμε.

Ο ΟΗΕ έστησε τέντες σε Ευρωπαίκό έδαφος για δεύτερη φορά μετά την Γιουγκοσλαβία, διάφοροι επιτήδειοι μύρισαν χρήμα και οι ΜΚΟ άρχισαν να φτιάχνονται με την διαδικασία του fast track. ΜΚΟ που μαζεύει σωσίβια, άλλη που μαζεύει κάτι άλλο και όλες με το ...κομμάτι, να μην πω με το κεφάλι.

Οι θέσεις που ακούστηκαν στην συνάντηση εργασίας είχαν ελάχιστες αποκλίσεις μεταξύ τους, πλήν αυτής που εξέφρασαν η Δημοτική παράταξη ''Λαϊκή Συσπείρωση'', το Εργατικό Κέντρο Σάμου και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου. 

Θέσεις με πολιτικό υπόβαθρο, γιατί τέτοιο είναι το θέμα και αν δεν έχεις ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις σε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω σου, μακριά και κοντά, τότε θα αλλάζεις θέσεις σαν τα πουκάμισα μέχρι να βρείς τι (νομίζει ότι) θέλει ο κόσμος.

Το πουκάμισο όμως τότε θα είναι φλωράλ και δεν έχουν όλη την ευγένεια και το ταλέντο του Μαραβέγια.

Ο κόσμος αγωνιά και θέλει να γίνει κάτι. Κάτι, δεν ξέρει τί ακριβώς.

Αλλά διάολε για αυτό δεν εκλέγουμε κάποιους, κάπου; Για να ξέρουν ή τουλάχιστον να σπάνε εκείνοι το κέφαλι τους για το τί και το πώς;

Λαϊκισμός, θα μου πείτε. Ευθύνη, επιτρέψτε μου να το πώ.

Ευθύνη του πολίτη να επιλέγει τους καλύτερους που θα στείλει να τον εκπροσωπήσουν. Του επικεφαλής που θα κάνει επιλογή υποψηφίων, βουλευτών, Δημάρχων, Περιφεριαρχών, συμβούλων, συνεργατών.

Ευθύνη του πολιτικού στελέχους απέναντι στην κοινωνία και τον ρόλο του. Να πάρει δύσκολες αποφάσεις όταν χρειαστεί, να τις υπερασπιστεί.

Να μπεί μπροστά από τον κόσμο όταν χρειάζεται να διεκδικήσει κάτι για αυτόν.

Να μπεί μπρόστα στον κόσμο όταν αυτός παρασύρεται από το συναίσθημα και να υποδείξει το σωστό.

Αμπελοφιλοσοφίας τέλος, σε γειώνει η ένταση και το τρέμουλο στην φωνή του καταστηματάρχη μπροστά σου, ''το Σάββατο δεν έκανα είσπραξη, το καταλαβαίνεις;''.

Τα πράγματα ειπώθηκαν, αναθεωρήθηκαν, όλοι έριξαν νερό στο κρασί τους και το να χαμηλώση η ένταση είναι ένα κέρδος.

Δεν είμαι κανένας ''φωτεινός παντογνώστης'' κάπου όμως διάβασα ότι κάθεσαι στο τραπέζι να διαπραγματευθείς μόνο αν είσαι ισχυρός, σε θέση ισχύος.Αν δεν είσαι φροντίζεις να γίνεις. Επίσης ο χρόνος και η διάρκεια της διαπραγμάτευσης είναι καθοριστικά.

Όταν βιάζεσαι να τελειώσει η διαδικασία γιατί έχεις κουραστεί και το συναισθηματικό φόρτο είναι μεγάλο, τότε είναι βέβαιο ότι θα βγείς χαμένος από τη διαπραγμάτευση, ιδιαίτερα όταν γίνει αντιληπτό από τον αντίπαλο σου.

Τέλος είναι και το timing, το οποίο έχει επίσης καταλυτικό ρόλο στην έκβαση της διαπραγμάτευεσης. Από συναισθηματικό φορτίο η κυβέρνηση φροντίζει να έχουμε πολύ, τον χρόνο της διαπραγμάτευσης τον επέλεξε εκείνη. Δύσκολα τα πράγματα.

Γράφει ο Μιχάλης Σβαρνιάς

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι