Editorial

Όταν πιστεύεις ότι χάνεται ο δημόσιος χώρος σου

21 Ιαν, 2019 - 12:01
Όταν πιστεύεις ότι  χάνεται ο δημόσιος χώρος σου

Ο Δημόσιος χώρος είναι πολύ σημαντικός σε κάθε πόλη και χωριό. Είναι ο χώρος εκείνος που είναι ανοικτός σε όλους τους ανθρώπους και διευκολύνει τις κοινωνικές σχέσεις. Δρόμοι, πλατείες, πάρκα, πεζόδρομοι και πεζοδρόμια, παιδικές χαρές. Είναι οι χώροι που περιέχουν όλες τις καθημερινές μας κινήσεις και δραστηριότητες. Εκεί μπορούν να διαδραματιστούν ακόμα και τα απρόβλεπτα γεγονότα, ανάλογα με τις συνθήκες, να μεταμορφώσει θετικά ή αρνητικά την μετέπειτα πορεία της ψυχολογίας των εμπλεκόμενων ατόμων, να παίξει σημαντικό ρόλο στα επόμενα συμβάντα της ημέρας.

Ο Δημόσιος χώρος μιας πόλης αντανακλά την Δημοκρατία και ελευθερία των πολιτών της. Η κοινωνική συναναστροφή, η άνεση, η Τέχνη, τα οπτικά ερεθίσματα, τα πολιτιστικά δρώμενα, τα απρόβλεπτα κοινωνικά συμβάντα, το παιχνίδι, η επαφή με άλλους ανθρώπους, ο σεβασμός, η αγάπη, η αλληλεγγύη, η συμμετοχή, είναι στοιχεία που μας δένουν σαν κοινωνία. Μας δένουν ή καλύτερα μας έδεναν στους δημόσιους χώρους.

Γιατί σταδιακά στην πόλη της Σάμου όλο και περισσότεροι πολίτες νιώθουν ότι έχασαν τον δημόσιο χώρο. Την πλατεία, την παιδική χαρά, τον παραλιακό δρόμο, τα παρκάκια. Οι δημόσιες κοινωνικές εκδηλώσεις μεταφέρονται πλέον σε κλειστούς ελεγχόμενους χώρους.

Η πεποίθηση ότι για όλα αυτά που χάσαμε ευθύνονται οι ξένοι ριζώνει όλο και πιο βαθιά.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο να οδηγεί τις κοινωνίες των νησιών στα άκρα με τις πολιτικές της επιλογές. Προφανώς θεωρούν ότι η κοινωνική πόλωση μπορεί να είναι πολιτικό εργαλείο για τις εκλογές.

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι