officeart horizontal  

 

Editorial

Για το ''Επικούρειο'' και τα ΣΔΙΤ

19 Μαρ, 2021 - 02:03
Για το ''Επικούρειο'' και τα ΣΔΙΤ
Συμπραξη ιδιωτικού δημόσιου τομέα, όπως θα γίνει μεταξύ των Ν.Π. Περιφέρειας και ινστιτούτου Μακρωζωϊας υπογράφεται με ισχύ 25-30 χρόνια. Όντως δηλαδή πρέπει να ζήσουμε αρκετά πολλοί απο εμας για να την δούμε να ολοκληρώνεται.
 
Αν είναι «ανταποδοτικού χαρακτήρα έργα» τότε το Δημόσιο δεν επιβαρύνεται οικονομικά αλλ ́ αντίθετα εισπράττει μίσθωμα από τη σύμπραξη. Πρόκειται για έργα ή προσφερόμενες υπηρεσίες των οποίων το προϊόν μπορεί να τιμολογηθεί και να αποφέρει έσοδα. Ο συμπράττων ιδιώτης αναλαμβάνει με ίδια και δανεικά κεφάλαια την κατασκευή, τη λειτουργική και οικονομική εκμετάλλευση του έργου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με συγκεκριμένους όρους έτσι, ώστε από τα έσοδα να επιτύχει την απόσβεση και την επιθυμητή απόδοση των κεφαλαίων που επένδυσε στο έργο.
 
Αν τώρα είναι «μη ανταποδοτικού χαρακτήρα έργα», το Δημόσιο καταβάλει πληρωμή στον ιδιώτη. Είναι κυρίως έργα δημόσιου χαρακτήρα (λ.χ. Δημαρχείο, Παιδικοί Σταθμοί, Σχολεία, Πολιτιστικά και Αθλητικά Κέντρα, κ.λπ.) τα οποία αφορούν στην παροχή υπηρεσιών οι οποίες χαρακτηρίζονται ως δημόσιο αγαθό. Ο ιδιώτης αναλαμβάνει με ίδια και δανεικά κεφάλαια την κατασκευή του έργου και στη συνέχεια το Δημόσιο καταβάλει ετήσια πληρωμή που καλύπτει: το αρχικό κόστος της επένδυσης, το κόστος συντήρησης του έργου, το κόστος λειτουργίας και το κόστος διαχείρισης (εφόσον συμφωνηθεί ότι αυτά αποτελούν ευθύνη του ιδιώτη). Τα έργα ενδείκνυνται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το Δημόσιο επιθυμεί να προβεί σε μείωση των επιβαρύνσεων του προϋπολογισμού στο παρόν και μετάθεση των εκροών στο μέλλον.
 
Μεγάλη συζήτηση σηκώνει και το ποιος θα αποφασίζει τι είδους πολιτιστικές δράσεις θα γίνονται στο κτίριο.
 
Σε διάστημα 25-30 χρόνων η σύσταση του νομικού προσώπου του ινστιτούτου θα αλλάξει πολλές φορές και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί σε κανένα ότι πάντα θα υπάρχει η ίδια αντίληψη για τον πολιτισμό και τις εκδηλώσεις.
Επίσης έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι ψήφισαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Σάμου που σε δυο χρόνια θα τρέχουν, κάποιοι απο αυτούς αν όχι όλοι, να ζητάνε ψήφους απο τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων.
 
Τέλος να προσθέσω ότι η πρώην Νομαρχία και μετέπειτα Περιφέρεια ουσιαστικά έτρεχαν το έργο για λογαριασμό του Δήμου.
Έβαλαν δηλαδή έργο του Δήμου σε πρόγραμμα της τότε Νομαρχίας για να μπορέσει να γίνει.
 
Στιγμιοτυπο 2021 01 16 11.34.35 πμ
el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software