officeart horizontal  

 

Ελλάδα

Η Επικεφαλής του τομέα Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας καλεί για ενισχυμένη προστασία των προσφύγων

28 Ιουλ, 2023 - 08:07
Η Επικεφαλής του τομέα Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας  καλεί για ενισχυμένη προστασία των προσφύγων

Η Επικεφαλής του τομέα Προστασίας της Ύπατης Αρμοστείας ολοκληρώνει την επίσκεψή της στην Ελλάδα και καλεί για ενισχυμένη προστασία των προσφύγων.

Η Βοηθός Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε θέματα Προστασίας, Gillian Triggs, ολοκλήρωσε σήμερα την τετραήμερη επίσκεψή της στην Ελλάδα όπου είχε την ευκαιρία να εστιάσει σε θέματα σχετικά με την πρόσβαση στην επικράτεια και το άσυλο, την έρευνα και διάσωση στη θάλασσα και τη στεριά, καθώς και την ένταξη των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στη χώρα.

Στην Αθήνα, η Gillian Triggs συναντήθηκε με αξιωματούχους των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου, Εξωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη και είχε συζητήσεις με πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, καθώς και με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται έναν και πλέον μήνα μετά από ένα από τα χειρότερα ναυάγια στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια. «Η τραγωδία της Πύλου όπως και οι άλλες συγκλονιστικές τραγωδίες στη Μεσόγειο υπογραμμίζουν την πρωταρχική σημασία της διάσωσης ζωών και της προστασίας των δικαιωμάτων των ανθρώπων που αναγκάζονται να τραπούν σε φυγή. Αυτό ήταν το μήνυμά μου προς τις αρχές», τόνισε η κα Triggs.

«Είχαμε πολύ ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κρισιμότητα της διασφάλισης της πρόσβασης στο έδαφος και το άσυλο, τη διασφάλιση ενός προβλέψιμου και καλά συντονισμένου συστήματος έρευνας και διάσωσης, καθώς και την ανάγκη να υπάρχει επιμερισμός της ευθύνης και μέτρα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών».

Η κα Triggs έθεσε επίσης το θέμα των αναφορών για συνοπτικές αναγκαστικές επιστροφές, ένα ζήτημα που προκαλεί ανησυχία εδώ και αρκετά χρόνια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αποτελεσματικές έρευνες και για προληπτικά και διορθωτικά μέτρα.

Σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα και άλλες χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. αντιμετωπίζουν σημαντικές πιέσεις για να ανταποκριθούν στις παράτυπες μετακινήσεις», η κα Triggs επανέλαβε «την ανάγκη να προχωρήσουμε προς ένα σύστημα διαχείρισης των συνόρων και του ασύλου που να λειτουργεί για όλα τα κράτη, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι όσοι αναζητούν άσυλο μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό και ότι οι πρόσφυγες λαμβάνουν προστασία».

Πέρα από την Ε.Ε., η κα Triggs τόνισε επίσης την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια και οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν στον εκτοπισμό μέσω μιας προσέγγισης που έχει ως βάση της τις διαδρομές που ακολουθούνται (routes-based approach), η οποία να εξασφαλίζει επίσης σταθερή βοήθεια προς τις χώρες προέλευσης και διέλευσης.

Η κα Triggs ανέφερε τη δημιουργία του Εθνικού Μηχανισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης για την Προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων ως βέλτιστη πρακτική για την προστασία των παιδιών, όπως επίσης τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων παιδιών από την Ελλάδα σε διάφορες χώρες της Ευρώπης ως ένα παράδειγμα επιμερισμού της ευθύνης στην πράξη.

Σημείωσε επίσης την ανάγκη για ασφαλείς οδούς και προγράμματα τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους μετανάστες, τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν μια εναλλακτική απέναντι στα επικίνδυνα ταξίδια που αναγκάζονται να κάνουν όλο και συχνότερα απελπισμένοι και ευάλωτοι άνθρωποι.

Η κα Triggs επισκέφθηκε επίσης την Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στη Σάμο, η οποία έχει έναν πληθυσμό περίπου 560 ανθρώπων, όπου συζήτησε από κοντά με αιτούντες άσυλο που διαμένουν εκεί.

Παρόλο που έχουν γίνει προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών, στο κέντρο εξακολουθεί να επικρατεί ένα κλίμα αυξημένων μέτρων ασφαλείας, ενώ οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ιδίως όσον αφορά την πρόσβασή τους σε κρίσιμες υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η ψυχολογική υποστήριξη. Υπάρχει επίσης ανάγκη να βελτιωθεί η παροχή πληροφόρησης από τη διοίκηση του κέντρου για όσους διαμένουν εκεί.

Η Βοηθός Ύπατη Αρμοστής συζήτησε επίσης με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίες περιέγραψαν τις υπηρεσίες ζωτικής σημασίας που παρέχουν και εξήγησαν τις δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει κατά τη λειτουργία τους. Η κα Triggs μετέφερε «το πόσο εκτιμά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες την αφοσίωση και τη σκληρή δουλειά των ΜΚΟ στην Ελλάδα» και ανανέωσε τη δέσμευση του οργανισμού να παρέχει στήριξη στην κοινωνία των πολιτών και τις δράσεις της για την προστασία των προσφύγων.

Συνολικά, η Ελλάδα φιλοξενεί περισσότερους από 68.000 πρόσφυγες και η κα Triggs εξέφρασε την εκτίμησή της για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενίσχυση της ένταξης των προσφύγων στη χώρα, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Ένταξης. Επίσης, απηύθυνε έκκληση να συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες εκείνες, οι οποίες επιτρέπουν στους πρόσφυγες να συνεισφέρουν στις κοινότητες που τους φιλοξενούν. Μεταξύ άλλων, αυτές αφορούν την πρόσβαση στην απασχόληση, την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε δεξιότητες και το να διασφαλιστεί η έγκαιρη παροχή εγγράφων και απλοποιημένες διαδικασίες και προαπαιτούμενα.

el da nl en fr de it no es tr

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

39c3dee7 b040 4c73 b2a3 7d3d40ca772c 

 

 Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube samostimes youtube

 

 

2

 

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software