• Αρχική
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • ΡΑΕ: Συναγερμός για ενδεχόμενη ενεργειακή κρίση τον χειμώνα

ΡΑΕ: Συναγερμός για ενδεχόμενη ενεργειακή κρίση τον χειμώνα

0
0
0
s2smodern

Για να μην έχουμε... εκπλήξεις και τον εφετινό χειμώνα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει ήδη προγραμματίσει τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, ώστε να μην απειληθεί η χώρα με μια νέα ενεργειακή κρίση όπως η περυσινή.

Το δριμύ ψύχος που είχε καλύψει την Ευρώπη τον Δεκέμβριο του 2016 έως και τον Ιανουάριο του 2017 είχε οδηγήσει σε μεγάλη ενεργειακή ζήτηση, την οποία ικανοποίησε, σε μεγάλο βαθμό, με αυξημένη χρήση των υδροηλεκτρικών σταθμών, δημιουργώντας ενεργειακές ελλείψεις. Φέτος, η στάθμη των υδάτων στους ταμιευτήρες βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά. Οπότε τα νερά δεν θα μπορέσουν να συνεισφέρουν, όπως έγινε τον περασμένο Ιανουάριο, σε μια ενδεχόμενη αυξημένη ζήτηση.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ. Νίκος Μπουλαξής, μιλώντας στο συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2017» του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), αντίστοιχα προβλήματα με την επάρκεια των νερών αντιμετωπίζουν και οι γειτονικές χώρες, με συνέπεια να μην υπάρχουν πολλές ελπίδες για έκτακτες εισαγωγές. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η κατάσταση που επικρατεί με την πυρηνική ενέργεια στη Γαλλία, η οποία δεν έχει επανακάμψει. Στη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα υδροηλεκτρικά της χώρας αναφέρθηκε και ο διευθυντής Μικρών Υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Στέλιος Ροντήρης. Όπως υπογράμμισε, αντίστοιχα είναι και τα προβλήματα των γειτονικών χωρών. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Ροντήρης, λόγω της ξηρής χρονιάς που προηγήθηκε, η ΔΕΗ λειτούργησε για πρώτη φορά, μετά από δύο χρόνια, τους δύο αναστρέψιμους αντλητικούς υδροηλεκτρικούς Σταθμούς της ΔΕΗ, στον ποταμό Αλιάκμονα (ΥΗΣ Σφηκιάς) και στον ποταμό Νέστο (ΥΗΣ Θησαυρού) για να παράγει ρεύμα όταν χρειάζεται. Σύμφωνα με τον κ. Μπουλαξή, στα μέτρα που έχει προγραμματίσει η ΡΑΕ προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα ενεργειακή κρίση περιλαμβάνεται και η ενοικίαση πλοίου LNG (Liquefied natural gas - Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο), το οποίο θα «φουντάρει» άροδο κοντά στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, για τους κρίσιμους μήνες του Ιανουρίου και του Φεβρουαρίου.

Η Αρχή θα ενεργοποιήσει επίσης τον όρο που υπάρχει στις συμβάσεις των ηλεκτροπαραγωγών για χρήση εναλλακτικού καυσίμου, δεν θα βγουν εκτός λειτουργίας λιγνιτικές μονάδες για συντήρηση, θα διασφαλίσει ημερήσιες ποσότητες προκειμένου να μπορεί να καλύπτεται το 80% της λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και να υπάρχει πλήρης κάλυψη των ευάλωτων καταναλωτών κλπ. Κατά τη διάρκεια της περυσινής κρίσης παρήχθησαν 200 γιγαβατώρες από πετρέλαιο, το οποίο κόστισε 30 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, όπως υποστήριξε ο κ. Μπουλαξής, «με τα μέτρα που θα πάρουμε δεν θα έχουμε αυτό το κόστος». Τον Απρίλιο ο νέος ενεργειακός σχεδιασμός Τον Απρίλιο θα είναι έτοιμο το τελικό κείμενο για τον εθνικό σχεδιασμό της αγοράς ενέργειας. Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, θα συγκροτηθεί μια Επιτροπή η οποία θα αποτελείται από δύο ομάδες. Η πρώτη θα ασχοληθεί με τα μέτρα και τα μοντέλα πολιτικής και η δεύτερη με τις μελέτες και τους κανονισμούς.

Αφού καταλήξουν σε ένα πρώτο κείμενο, θα ακολουθήσει μια περίοδος διαβούλευσης στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς του ενεργειακού χώρου και οι εκπρόσωποι της αγοράς. Το τελικό κείμενο θα συζητηθεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και, αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο νέος ενεργειακός σχεδιασμός θα είναι έτοιμος τον ερχόμενο Απρίλιο, ο οποίος θα διασφαλίζει την ενεργειακή επάρκεια, την ασφάλεια εφοδιασμού, την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, τη διάθεση φιλικών προς το περιβάλλον ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών κλπ. Σχετικά με την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και την εξοικονόμηση ενέργειας ο κ. Βερροιόπουλος σημείωσε ότι αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση, αν και ο λιγνίτης θα παραμείνει σημαντικός για το ενεργειακό μείγμα τα επόμενα χρόνια.

Την ερχόμενη εβδομάδα, μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται Υπουργική Απόφαση, η οποία θα καθορίζει τους όρους για τους νέους διαγωνισμούς που αφορούν στις επενδύσεις ΑΠΕ. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, και όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας, υπάρχουν επενδυτικά σχήματα τα οποία ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε μεγάλα έργα, ακόμη και πάνω από 150 μεγαβάτ.

Τράτσα Μάχη in.gr

Πηγή φωτογραφίας:

panamaadvisoryinternationalgroup.com

e-genius.gr ...intelligent web software