Γράφτηκε στις . Δημοσιεύτηκε στο Κόσμος

Ο ΟΗΕ αποσύρεται από το νότιο Μαλάουι λόγω... βρικολάκων

0
0
0
s2smodern

Τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν σήμερα ότι απέσυραν μέλη του προσωπικού τους από δύο περιοχές του νότιου Μαλάουι, όπου ο φόβος από φήμες για ύπαρξη βαμπίρ έχει προκαλέσει κύμα μαζικής βίας, κατά το οποίο τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Η πίστη στη μαγεία είναι ευρέως διαδεδομένη στις αγροτικές περιοχές της χώρας, μιας από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, όπου εργάζονται πολλές οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Κύμα βίας που συνδεόταν με φήμες για βαμπίρ είχε ξεσπάσει στη χώρα το 2002.

«Αυτές οι περιοχές έχουν επηρεαστεί έντονα από συνεχιζόμενες ιστορίες για πιθανή ύπαρξη βρικολάκων», ανέφερε σε έκθεσή της, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters, η Διεύθυνση Ασφαλείας του ΟΗΕ (UNDSS) για τις περιοχές Παλομπέ και Μουλανζέ. «Η UNDSS συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση για να διασφαλίσει ότι όλα τα μέλη των ΗΕ, που έχουν επηρεαστεί, θα επιστρέψουν στο πεδίο το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η εκτελούσα χρέη τοπικού συντονιστή του ΟΗΕ, Φλόρενς Ρολ, σε απάντησή της σε ερωτήσεις που της τέθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οδοφράγματα και λιντσαρίσματα Δεν διευκρίνισε πόσοι εργαζόμενοι των ΗΕ έχουν μετεγκατασταθεί από τις περιοχές αυτές. Η έκθεση της Διεύθυνσης Ασφαλείας υπογράμμισε ότι από τα μέσα Σεπτεμβρίου τουλάχιστον πέντε άτομα σκοτώθηκαν στην περιοχή από λιντσαρίσματα όχλου που τα κατηγορούσε ότι ήταν βρικόλακες. Παράλληλα, τονίζεται ότι πλήθος κόσμου που αναζητεί βρικόλακες στήνει οδοφράγματα στην περιοχή, εγείροντας ανησυχίες ασφαλείας.

«Αυτή η εξέλιξη έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία του προέδρου του Μαλάουι Πίτερ Μουταρίκα και όλης της κυβέρνησης», ανέφερε το προεδρικό γραφείο με ανακοίνωσή του. Η έκθεση τόνισε ότι οι φήμες για ύπαρξη βρικολάκων φαίνεται να ξεκίνησαν στη γειτονική Μοζαμβίκη, χωρίς να είναι όμως σαφές τι της πυροδότησε. Συνέστησε την «προσωρινή αναστολή των δραστηριοτήτων των ΗΕ στην περιοχή μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης».

Τέλος, σημειώνεται ότι κάποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, χωρίς να αναφέρονται, απέσυραν επίσης προσωπικό τους από τις περιοχές αυτές και ανέστειλαν προσωρινά τα προγράμματα που εκτελούν εκεί.

in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

φωτο:Lifo