Αθλητισμός

Γιουβέντους – Τορίνο, η ιστορία του «Derby della Mole»

5 Δεκ, 2020 - 04:12
Γιουβέντους – Τορίνο, η ιστορία του «Derby della Mole»

 Το αρχαιότερο ματςΤο ντέρμπι της ημέρας, κι ας μη βρίθει ονομάτων, είναι το «Derby della Mole». Το αρχαιότερο ματςαντιπαλότητας στην Ιταλία, ανάμεσα σε Γιουβέντους και Τορίνο, όνομα που προέκυψε από τον πύργοMole Antonelliana, σύμβολο της πρωτεύουσας του Πιεμόντε που ξεκίνησε να χτίζεται το 1863. Αρχικάπροοριζόταν για συναγωγή, η οποία τελικά δημιουργήθηκε αλλού, και εντέλει προέκυψε πύργος πουαφιερώθηκε στον τότε βασιλιά της χώρας, Βιτόριο Εμανουέλε Β’.

Οφείλει το όνομά της στον αρχιτέκτοναΑλεσάντρο Αντονέλι που τη σχεδίασε και την έχτιζε ως το θάνατό του, οπότε τη σκυτάλη πήρε ο γιός τουΚοστάντζο και χρησιμοποιήθηκε μάλιστα στο λογότυπο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων τουΤορίνο του 2006 ενώ απεικονίζεται και στο ιταλικό νόμισμα των 2 λεπτών.Η άγρια ομορφιά του ντέρμπι τροφοδοτείται από το ότι η Τορίνο βγήκε από τα... σπλάχνα της Γιούβεόταν, το 1906, μια ομάδα αποστατών με επικεφαλής έναν από τους ιδρυτές (και χρηματοδότες) τηςΓιουβέντους, τον Ελβετό Αλφρέντο Ντικ, συνέβαλλε στην ίδρυση της «γκρανάτα».

Η Γιουβέντους είναι, ως γνωστόν, η δημοφιλέστερη ομάδα της Ιταλίας (αλλά και στις στοιχηματικέςστην Ελλάδα) καθώς σχεδόν ένας στους τέσσερις Ιταλούς την υποστηρίζει... Ωστόσο, όπως συμβαίνεισυχνά σε τέτοιες περιπτώσεις (π.χ. στο Μάντσεστερ) η Γιουβέντους δεν είναι η δημοφιλέστερη ομάδατης πόλης του Τορίνο.

Η κόντρα ήταν πιο δυνατή τα πρώτα χρόνια ιστορίας, αφού υπήρχε ένα ταξικόχάσμα σε αυτό το ντέρμπι μιας και η Γιούβε θεωρείται ως η ομάδα που ακολουθεί ο πλουσιότεροςκόσμος, ενώ η Τορίνο έχει την υποστήριξη της εργατικής τάξης, για το λόγο αυτό άλλωστε μετράπερισσότερους φιλάθλους εντός πόλης.

Σταδιακά η Γιούβε απώλεσε μεγάλο μέρος της τοπικιστικήςχροιάς, έγινε ένα παγκόσμιο φαινόμενο του αθλητισμού και η Τορίνο το ποδοσφαιρικό επίκεντρο τηςπόλης.Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι