Αθλητισμός

Το ντέρμπι Ρεάλ – Ατλέτικο υπό κοινωνικό πρίσμα και… Φράνκο

12 Δεκ, 2020 - 04:12
Το ντέρμπι Ρεάλ – Ατλέτικο υπό κοινωνικό πρίσμα και… Φράνκο

El Derbi Madrileño το αποκαλούν στην Ισπανία, ήτοι το clasico της Μαδρίτης και από τα τοπικά ντέρμπι που η μια πλευρά υπερέχει παρασάγγας (σε τίτλους, βάρος φανέλας, δυναμική) της άλλης. Και από τις αθλητικές, ποδοσφαιρικές κυρίως, αντιπαλότητες που γεννά η κοινωνία της περιοχής. Αλλωστε… φαίνεται κι από τις έδρες τους: το «Σαντιάγο Μπερναμπέου» βρίσκεται δίπλα στο... χρήμα (σε εταιρείες, τράπεζες, κολοσσιαίους ομίλους) ενώ το «Βιθέντε Καλδερόν», παλιά, όπως και το «Μετροπολιτάνο» έχει παραπλήσια επιχειρήσεις όπως ένα εργοστάσιο ζυθοποιίας. Και σε ματς που δεσπόζει απόψε στο στοίχημα.

Ναι, σύμφωνοι, στις μέρες μας πολιτικοινωνικό έχει πάει.. περίπατο όταν αναφέρεσαι στο ποδόσφαιρο των ευρώ, το και μάρκετινγκ. Αλλά στο dna τους είναι διακριτικό: από τη μια το μεγαλοαστικό, δεξιό προφίλ της Ρεάλ κι από την άλλη το εργατικό, αριστερό εν γένει αντίστοιχο της Ατλέτικο. 

Οι δύο σύλλογοι πρωτοαντάμωσαν τέτοιες ημέρες πριν από 114 χρόνια, στις 2 Δεκεμβρίου 1906, όταν η Ατλέτικο ονομαζόταν ακόμη Αθλέτικ Κλουμπ Σουκουρσάλ, την οποία είχαν ιδρύσει σπουδαστές από την Βασκωνία και η Μαδρίδ Φούτμπολ Κλουμπ, και ουχί Ρεάλ ακόμη. Ηταν φιλικό, νίκησε η νυν Ρεάλ με 2-1 ενώ σε επίσημο έδωσαν πρώτη φορά ματς το 1929 για την Primera Division, με τη Ρεάλ να κερδίζει πάλι με 2-1.

Οσο για τη… βασιλική τους χροιά; Ο Χουάν Κάρλος, βασιλιάς της χώρας μετά τον θάνατο του Φρανσίσκο Φράνκο το 1975, ήταν οπαδός της Ρεάλ και την υποστήριζε, ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν αφού ο Φελίπε, που βασιλεύει από το 2014, υποστηρίζει ένθερμα την Ατλέτικο. Αμφότερες ευνοήθηκαν, όπως και σχεδόν όλοι οι σύλλογοι, την εποχή της στυγνής δικτατορίας του Φράνκο (ακόμη και η… Μπαρτσελόνα, παρά τα αντιθέτου μυθεύματα). Αλλωστε η Ατλέτικο κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα αμέσως μετά τον εμφύλιο, το 1940. Εκτοτε, πανηγύρισε τον τίτλο άλλες τρεις φορές, ενώ η Ρεάλ… Μαδρίδ καμία ως και το 1954. Δεν είναι τυχαίο που η γενικότερη αίσθηση ήταν ότι ο Φράνκο κατά βάση υποστήριζε την Ατλέτικο…

Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ