officeart horizontal  

 

Κοινωνία

Έρευνα: Σάμος, 25 χρόνια στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού

12 Φεβ, 2019 - 01:02
Έρευνα: Σάμος, 25 χρόνια στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού

To προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα απασχολεί την κοινωνία του νησιού της Σάμου και ειδικά τους κατοίκους της πρωτεύουσας του νομού, το Βαθύ, σχεδόν 25 χρόνια τώρα με την κατάσταση να επιδεινώνεται συνεχώς. Ανατρέχοντας κανείς στο αρχείο του τοπικού τύπου και τις εφημερίδες της εποχής, διαπιστώνει ότι ήδη από το 1995 οι ''λαθρομετανάστες''  (Σ.σ. χρησιμοποιούμε την επίσημη ορολογία που υπήρχε σε όλα τα δημόσια έγγραφα εκείνη την χρονική στιγμή, ο όρος παύει να χρησιμοποιείται αρκετά χρόνια αργότερα) έμπαιναν στη ζωή μας.

Το φαινόμενο μπορεί το 1995 να μην είχε την σημερινή σφοδρότητα αλλά παρόλα αυτά ξενίζει και ανησυχεί τους κατοίκους της Σάμου.Τα δημοσιεύματα του τύπου στην αυγή του 1996 είναι χαρακτηριστικά.

samostimes metanasteutiko ereuna archive newpapers1 

Κάνουν λόγο για αφίξεις λαθρομεταναστών που έφτασαν στη Σάμο μεταφερόμενοι από Τούρκους μεταφορείς και αναρωτιούνται για την ικανότητα φύλαξης των θαλασσιών συνόρων μας με γλαφυρό τρόπο.

Τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου στο υπόγειο του κτιρίου δίπλα από το σημερινό ΚΤΕΛ (Φωτό) αποδεικνύονται μικρά για να χωρέσουν τους οικονομικούς μετανάστες, οι οποίο συλλαμβάνονταν, δικάζονταν και εν συνεχεία καταδικάζονταν για παράνομη είσοδο στη χώρα. Από τα κρατητήρια της Σάμου οδηγούνταν στη συνέχεια στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Οι διακινητές των παράνομων μεταναστών (συνήθως τούρκοι υπήκοοι) δικάζονται και καταδικάζονται σε δεκαετή φυλάκιση. Ο ενδιάμεσος χρόνος παραμονής των παράνομων μεταναστών εδώ περιγράφεται ως ‘’κόλαση’’.

samostimes metanasteutiko ereuna archive newpapers15

Το 1996 η Αστυνομία επιλέγει να αποσυμφορήσει τα κρατητήρια της χρησιμοποιώντας το παλιό κτίριο Καπνεκοπτήριο (πίσω από τον Άγιο Σπυρίδωνα, το σημερινό Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο), ένα κτίριο που στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί από πολλές κρατικές υπηρεσίες. Οι συνθήκες διαμονής και κράτησης στο κτίριο όπου για μια δεκαετία περίπου και περιστασιακά (Σ.σ. δεν είχαμε σταθερές ροές και ο αριθμός των ανθρώπων ήταν κατά πολύ μικρότερος, συνήθως όχι περισσότεροι από 100) κρατούνταν οι παράνομα εισερχόμενοι στη χώρα ήταν απαράδεκτες και η Σάμος δυσφημιζόταν ως «αποθήκη ψυχών» μετά από πάμπολλες καταγγελίες στον ελληνικό και διεθνή τύπο.

samostimes metanasteutiko ereuna archive newpapers8

Ο τοπικός τύπος στα νησιά μας ασχολείται όλο και ποιο συχνά με το θέμα. Οι αναγνώστες των εφημερίδων μαθαίνουν για τις τιμές των Τούρκων, σύγχρονων δουλεμπόρων οι οποίοι μάλιστα δεν διστάζουν να δίνουν και συνεντεύξεις στα Μ.Μ.Ε. της γείτονος μιλώντας για τα … κέρδη τους και τους κινδύνους του επαγγέλματος.

samostimes metanasteutiko ereuna archive newpapers14

Τα χρόνια παίρνουν και οι αυξομειώσεις των ανθρώπινων ροών συνεχίζουν να εξαρτώνται από την σφοδρότητα των επεμβάσεων στην Μ. Ανατολή και των εμφυλίων πολέμων στην Αφρική.

Βρισκόμαστε στο 2007 και το φαινόμενο της παράτυπης εισόδου στη χώρα εντείνεται. Πολλοί από αυτούς χάνουν την ζωή τους στη θάλασσα σε σάπιες βάρκες.

Η κυβέρνηση εφαρμόζει την αποτροπή εισόδου και όσοι από τους ''λαθρομετανάστες'' φτάνουν στα νησιά διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Διεθνείς οργανώσεις, το Ευρωπαίκό κοινοβούλιο και πίεση της κοινής γνώμης σε Ελλάδα και εξωτερικό αναγκάζουν την κυβέρνηση τότε της Ν.Δ. να δημιουργήσει Κέντρο Προσωρινής Διαμονής παρανόμως εισερχόμενων μεταναστών (λαθρομεταναστών) στη Σάμο.

Το κέντρο θα λειτουργούσε ως κέντρο κράτησης και η Αστυνομική Διεύθυνση Σάμου εισηγείται για υπηρεσιακούς λόγους (η δύναμη των αστυνομικών δεν επαρκούσε για την φύλαξη) το Κέντρο να μην είναι μακριά από την Αστυνομική διεύθυνση και το νοσοκομείο Σάμου.

Τελικώς από τον Γενικο Γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Ευσταθιάδη, επιλέγεται το καταργημένο πεδίο βολής, πάνω από το νεκροταφείο της ενορίας του Αγίου Χαραλάμπους στην πόλη της Σάμου, σε χώρο που ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η περιμετρική οδός δεν είχε ακόμα κατασκευαστεί, και ο χώρος μπορεί να θεωρηθεί ότι εκείνη την εποχή βρίσκεται εκτός οικισμού.

Οι δηλώσεις του τότε εκπροσώπου τύπου της κυβέρνησης κ. Αντώναρου για την Σάμο και το μεταναστευτικό είναι χαρακτηριστικές. Η τότε κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της παραδέχεται σε ρεπορτάζ για το (αγγλόφωνο) Al jazzera ότι το φαινόμενο δεν μπορεί κανείς να το σταματήσει και πολύ δύσκολα θα το διαχειριστεί. Εκείνη την χρονική περίοδο οι μετανάστες/ πρόσφυγες στη Σάμο δεν ξεπερνούσαν τους 200.

Το υπουργείο Εσωτερικών και ο τότε υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος (Ν.Δ.) αναθέτουν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου την κατασκευή του Κέντρου.

Καραμανλης εγκαινια hotspot Σαμος 20071

Από τα εγκαίνια του κέντρου το 2007 από τον τότε Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή και τον υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

 

Τα εγκαίνια γίνονται σε πανηγυρικό κλίμα τον Νοέμβριο του 2007 από τον τότε υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο, το Κέντρο επισκέπτονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας Κώστας Καραμανλής ο οποίος μάλιστα επιλέγει να μην έρθει καν σε επαφή με τοπικούς παράγοντες (Δήμαρχος Σάμου εκείνη την περίοδο ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κώστας Καραμηνάς  Σ.σ Με δημόσια επιστολή του ο κ. Κώστας Καραμηνάς επισημαίνει ότι δεν ήταν Δήμαρχος την περίοδο των εγκαινίων του κέντρου μεταναστών. Ζητούμε συγνώμη για την αναστάτωση οφείλεται αποκλειστικά σε δικό μας λάθος).

Καραμανλης εγκαινια hotspot Σαμος 20072

Ο πρώην Δήμαρχος Σάμου (σ.σ 2002- 2006  πρό ''Καλλικράτη'' αφορούσε στην Δημοτική ενότητα Σάμου) κ. Κώστας Καραμηνάς, υποδέχεται στο Κέντρο Μεταναστών τον τότε Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή.

samosimes samiaki 2008

Στο κέντρο επικρατεί ένα μικρό αλαλούμ και όχι εξαιτίας των εθνικοτήτων που βρίσκονται υπό κράτηση αλλά στον τρόπο διοίκησης. Την διοικητική μέριμνα (σίτιση, διοικητική υποστήριξη, καθαριότητα κ.α.) επωμίζεται η τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (Νομάρχης ο κ. Μανώλης Κάρλας και Αντινομάρχης, υπεύθυνος για την διοικητική μέριμνα, ο κ. Στέλιος Θάνος).

Όλες οι δαπάνες κατασκευής και λειτουργίας όμως καλύπτονταν από το  Υπουργείο Εσωτερικών με τα χρήματα στους πιστωτές να έρχονται πολλές φορές με καθυστερήσεις. Η κατάσταση, σε ότι αφορά στην λειτουργία, σταδιακά ομαλοποιείται.

samostimes old ref camp 20061

Στιγμιότυπο από επίσκεψη ευρωβουλευτών με επικεφαλής την τότε ευρωβουλευτή και εκ των αντιπροέδρων του ευρωκοινοβουλίου κυρία Ρόδη Κράτσα.

Στην αίθουσα διακρίνεται δεξιά ο τότε Νομάρχης κ. Μ. Κάρλας και αριστερά στο βάθος ο τότε αντινομάρχης κ. Στ. Θάνος.

 

Το κέντρο είναι κλειστού τύπου, όσοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα συλλαμβάνονται και δικάζονται για αυτό. Η Αστυνομική διεύθυνση αντιμετωπίζει προβλήματα με την υποστελέχωση του κέντρου. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επαρκούν για την φύλαξη του, για τους αστυνομικούς που υπηρετούν εκεί γίνεται το μεροκάματο του τρόμου. Άν κάποιος το σκάσει μπαίνουν σε διαθεσιμότητα. Οι συνθήκες διαβίωσης όμως θεωρούνται απο όλους όσους επισκέπτονται τον χώρο ως ιδανικές.

 samostimes old ref camp 20062

Γήπεδο μπάσκετ και παιδική χαρά για τα παιδιά περιλάμβανε ο τότε χώρος κράτησης των παράνομα εισερχομένων μεταναστών στη Σάμο

Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο

Την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου του 2008 γίνεται έκτακτο δημοτικό συμβούλιο του τότε ακόμα Δήμου Βαθέος με Δήμαρχο τον κ. Φίλιππο Πετρούσκα.

Ο τότε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Διακογιάννης στην εισήγηση του αναφέρει ότι ''εδώ και πάρα πολύ καιρό από τα ανατολικά όρια του Δήμου μας διέρχεται μεγάλος όγκοςλαθρομεταναστών. Το θέμα των προσφύγων λαθρομεταναστών είναι πολύ σοβαρό και αρχίζει να γίνεται ακόμα σοβαρότερο. Έχει δύο σκέλη: το ένα είναι το δράμα αυτών των κατατρεγμένων και ταλαιπωρημένων συνανθρώπων μας και το άλλο είναι το πρόβλημα των ανθρώπων του ευρύτερου χώρου υποδοχής τους, των άμεσα εμπλεκόμενων αλλά και όλων των δημοτών μας, αφού είμαστε Δήμος που δέχεται όλο το βάρος του θέματος αυτού.''

Μετά από συζήτηση το σώμα ομόφωνα αποφασίζει :

1. Εντός του χώρου του κέντρου κράτησης να δημιουργηθεί, με γρήγορες διαδικασίες, χώρος εξέτασης των προσφύγων με παράρτημα Αστυνομίας και Υγειονομικού Σταθμού εξοπλισμένου, ώστε οι άνθρωποι αυτοί, μόλις αποβιβασθούν στις ακτές μας, να οδηγούνται εκεί, να εξετάζονται προσεκτικά, να καταγράφονται και να ολοκληρώνεται εκεί η διαδικασία , χωρίς όμως την επέκταση των εγκαταστάσεων διαμονής.

2. Να αστυνομεύονται καλύτερα οι θαλάσσιες περιοχές μας , με πλωτά μέσα.

3. Να στελεχωθούν απαραίτητα η Αστυνομία, το Λιμενικό, οι υπηρεσίες του Κέντρου κράτησης και ο Υγειονομικός Σταθμός με το απαραίτητο προσωπικό.

4. Με όλη αυτή την διαδικασία οι λαθρομετανάστες θα εξυπηρετούνται πιο εύκολα και πιο γρήγορα στο χώρο υποδοχής τους, και αφού τακτοποιηθούν υγειονομικά και νομικά, θα ακολουθούν την υπόλοιπη πορεία της παραμονής τους εδώ.

5. Να μεταφέρονται οι υπεράριθμοι και ειδικές κατηγορίες (π.χ. ανήλικοι) σε άλλα κέντρα κράτησης, εκτός Σάμου, που έχουν χώρο. Έτσι ο ντόπιος παραμεθόριος πληθυσμός μας θα είναι βέβαιος ότι όσοι κυκλοφορούν στους κοινόχρηστους χώρους μας, θα είναι ικανοποιητικά ελεγμένοι, για αποφυγή οποιουδήποτε προβλήματος. Πρέπει να υποκινηθεί, με ενέργειες της Ελληνικής Πολιτείας, η Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Κοινότητα, που έχουν και την ευθύνη όλης αυτής της τραγωδίας, να επιβαρυνθούν το κόστος αυτών των υπηρεσιών εξ ολοκλήρου , αφού με τις τακτικές τους αυτοί το δημιούργησαν.''

Ένα μικρό διάλλειμμα και... ''τα κεφάλια μέσα''

Περίπου δυο χρόνια μετά, εξαιτίας των διεθνών συγκυριών, το ρεύμα προς Σάμο από τα απέναντι παράλια έχει σχεδόν μηδενιστεί και το Κέντρο είναι ανενεργό.

Οι διοικητικές αλλαγές και η κατάργηση της Νομαρχίας (Καλλικράτης) περνούν την διαχείριση του Κέντρου και τον εξοπλισμό του, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οι ροές συνεχίζουν να αυξάνονται στην Ελλάδα με την περιοχή του Έβρου να έχει μεταβληθεί σε πύλη εισόδου όσοων αναζητούν απεγνωσμένα την γή της επαγγελίας στην Ε.Ε.. Σταδιακά οι ροές αυξάνονται και στην περιοχή του Αιγαίου.

Η συσσώρευση μεταναστών στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, η αύξηση της εγκληματικότητας και η υποβαθμίσει περιοχών οδηγεί την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να εξαγγείλει την δημιουργία 14 Κέντρων Κράτησης και Πρώτης Υποδοχής, μεταξύ των οποίων και στη Σάμο (Κέντρο Πρώτης Υποδοχής).

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου ( μετά την ένωση σε ένα Δήμο) συνεδριάζει για τις εξελίξεις. Ο τότε Δήμαρχος Στέλιος Θάνος τοποθετείται:

''Η εξαγγελία του Υπουργού χωρίς να διαβουλευτεί με τις τοπικές αυτοδιοικητικές και περιφερειακές αρχές και χωρίς να συμπεριλάβει όλα τα νησιά του Αιγαίου (Βορείου και Νοτίου), αφήνοντας μόνο τη Σάμο να σηκώσει το βάρος είναι απαράδεκτη και πρέπει να καταδικαστεί. Η Σάμος όλα τα προηγούμενα χρόνια σήκωσε το βάρος που της αναλογούσε, με αίσθημα φιλοξενίας και αλληλεγγύης, απέναντι στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Θα αναλάβει και τώρα το όποιο μερίδιο της αναλογεί, αφού σηκώσουν όλοι το βάρος τους, όλα τα νησιά της ακτογραμμής του Αιγαίου και τα χερσαία σύνορα. Επ ουδενί δεν δέχεται να είναι η Σάμος το μοναδικό Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στο Αιγαίο και να έρχονται συλλαμβανόμενοι παράνομοι μετανάστες από άλλα μέρη της Ελλάδας στη Σάμο.'' 

Η συνεδρίαση γίνεται  μέσα σε κλίμα έντασης παρουσίας πολιτών, η μείζονα αντίπολίτευση του Δήμου ζητά να μην λειτουργήσει ξανά το κέντρο.

Η θέση της Λαϊκής συσπείρωσης μεταξύ άλλων αναφέρει ''(...) Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, είναι πάγια και δεν αλλάζει ‘κατά πως φυσά ο άνεμος’, όπως συμβαίνει με άλλους. Το Κέντρο τηςΣάμου να λειτουργεί ως Ανοιχτό Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας για όσο διάστημα απαιτούν οι ανάγκες των προσφύγων. Σε καμιά περίπτωση δεν δεχόμαστε Κέντρο Κράτησης. Να εξασφαλίζεται το δικαίωμα των προσφύγων για αίτηση ασύλου και κάθεάλλη νόμιμη διευκόλυνση. Στους υπόλοιπους να δίνονται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφαγια χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες επιθυμούν να ταξιδέψουν.(...)''

Τελικός κατά πλειοψηφία αποφασίζουν τα εξής:

1. Δεν αποδέχεται την απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για τη λειτουργία του υφιστάμενου Κέντρου στη Σάμο ως Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και καταγγέλλει τη μεθόδευση της εξαγγελίας του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη χωρίς να διαβουλευτεί με τις αυτοδιοικητικές αρχές του νησιού που εκφράζουν την τοπική κοινωνία.

2. Στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης περιοχών και της ισότιμης συμμετοχής στην αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (ΚΕ.Π.Υ.) σε κάθε νησί του 4 Αιγαίου, ώστε σε κάθε ΚΕ.Π.Υ. να προσέρχονται οι συλληφθέντες στα όρια κάθε νησιού.

3. Δεν θα δεχθεί σε καμιά περίπτωση μεταφορά παρανόμως εισερχομένων μεταναστών από άλλα μέρη της Ελλάδας (νησιωτική και ηπειρωτική) στη Σάμο και θα αντιδράσει δυναμικά σε οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα μεταφοράς. Επιπλέον δεν αποδέχεται καμιά επέκταση της δυναμικότητας του υφιστάμενου Κέντρου η της επέκτασής του σε άλλο στρατόπεδο κλπ.

4. Εκτιμά ότι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας, είναι ευρωπαϊκό και διεθνές και πρέπει να δώσει λύση η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναλαμβάνοντας όλες οι χώρες και την ευθύνη διαχείρισης του παράνομου μεταναστευτικού προβλήματος.

Καμιά κυβέρνηση δεν άκουσε ποτέ  την τοπική κοινωνία

Όπως συνήθως συμβαίνει στην ελληνική πολιτική η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά στον σχεδιασμό της χωρίς να λάβει υπόψιν της την τοπική κοινωνία και τις θέσεις της τοπικής της ηγεσίας.

Το Κέντρο Υποδοχής Σάμου ξεκινά να λειτουργεί και σταδιακά επεκτείνεται από τις 280 θέσεις σε 680. Παραμένει κλειστό κέντρο αλλά οι αστυνομικοί παίζουν κάθε μέρα ''κορώνα - γράμματα'' την καριέρα τους. Υποστελέχωση, ελλειπή μέτρα προστασίας και ασφάλειας. Στην συρμάτινη περίφραξη του κέντρου ανοίγονται συνεχώς τρύπες που ...εκτονώνουν την κατάσταση εντός και που κανείς δεν τις ...βλέπει.

Παρόλα αυτά όμως η κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη και κανείς δεν μπορεί να δεί την ''καταιγίδα'' που έρχεται.

samostimes metanastes samos 2015 port

Σάμος, λιμάνι Μαλαγαρίου 2015

The big bang...

Ο αιματηρός εμφύλιος στην Συρία δεν είναι απλά ένα τηλεοπτικό θέαμα φρίκης. Το ''ωστικό κύμα'' κάθε βόμβας που πέφτει εξωθεί όλο και περισσότερους στην προσφυγιά και την αναζήτηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος. Η Μέση Ανατολή γεμίζει από πρόσφυγες, όπως και η Τουρκία. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο απο αυτούς θα προσπαθήσουν να περάσουν στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα ναυάγια στο Αιγαίο γίνονται πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο. Εκατοντάδες, παιδιά, γυναίκες και άνδρες θα χαθούν στη θάλασσα.

Το 2015 το ...''ποτάμι'' των ανθρώπων είναι ασταμάτητο και κατακλύζει τα νησιά της παραμεθορείου. Η Σάμος και το λιμάνι Μαλαγαρίου (φωτογραφία πάνω) ''βουλειάζει'' απο χιλιάδες μεταναστών που φτάνουν καθημερινά και προωθούνται προς την ηπειρωτική χώρα μέσα σε τρείς μέρες, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Ευρώπη. Διαδικασίες εξπρές, που θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην συνέχεια.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ''φρέσκια'' στην εξουσία, εγκλωβίζει την εθνική πολιτική στις ιδεοληψίες της. Κατά την τότε αρμόδια υπουργό κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου δεν χρειάζεται να γίνει κάτι για τους πρόσφυγες γιατί .... λίαζονται και μετά εξαφανίζονται.

...''Τσά''

Οι ιδεολογικές αγκυλώσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έδιναν την αρχική εντύπωση ότι το πρόβλημα μπορεί να ''κρυφτεί'' στέλνοντας μαζικά τους πρόσφυγες στην Ε.Ε. αλλά οι ...''κουτόφραγκοι'' δεν άργησαν να μας καταλάβουν. Τα σύνορα της Ε.Ε. άρχισαν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο και ο κόσμος να εγκλωβίζεται στην Ελλάδα, τα νησιά, την Σάμο.

Οι χιλιάδες των προσφύγων δεν μπορούν να μένουν στο λιμάνι Μαλαγαρίου. Η κυβέρνηση αποφασίζει μονομερός και χωρίς καμία διαβούλευση με τις τοπικές αρχές, τον Δήμαρχο του νησιού Μ. Αγγελόπουλο κι τον Αντιπεριφερειάρχη Ν. Κατρακάζο, την νέα επέκταση του Κέντρου,  που μέχρι εκείνη την στιγμή είχε λίγους μετανάστες. Με την συνδρομή του στρατού και παρά την προσπάθεια του δήμου να σταματήσει τις εργασίες, ο χώρος διαμορφώνεται έρχονται κοντέϊνερ και ξεκινά να φιλοξενεί τους πρόσφυγες. 

samostimes samos 2015 nov new ref camp

Τα σύνορα κλείνουν ερμητικά για τους πρόσφυγες στο εσωτερικό της Ε.Ε., δεν γίνεται όμως το ίδιο και στα εξωτερικά σύνορα της. Οι Ελληνικές αρχές όπως και η ευρωπαίκή αρχή FRONTEX δεν ακολουθούν δόγμα αποτροπής εισόδου στην Ε.Ε. και την Ελλάδα. Οι προσφυγικές ροές παραμένουν αυξημένες και σταδιακά μετατρέπονται σε μεταναστευτικές.

Η κατάσταση στη Σάμο συνεχώς επιδεινώνεται, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να παίζει το παιχνίδι των εντυπώσεων.

Η κυβέρνηση απευθείνεται στην τοπική κοινωνία και ζητά, με την μεσολάβηση ΜΚΟ και της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες, να παραχωρηθούν προς ενοικίαση κλειστές ξενοδοχιακές μονάδες και κατοικίες. 

Ελάχιστοι ξενοδόχοι ανταποκρίνονται ενώ στο θέμα των κατοικιών αρκετοί ξεκινούν, διστακτικά, να τα ενοικιάζουν. Ο αριθμός των μεταναστών όμως που φτάνει στη Σάμο καθημερινά αυξάνεται. 

Σε λίγους μήνες η αναλογία μεταναστών που περιμένουν να φύγουν και μόνιμων κατοίκων στην πόλη της Σάμου φτάνει το ένας προς έναν. 

samostimes Δ Κουτσουμπας Σαμος 13 ΙΟΥΛ 2018 26

Οι συνθήκες εντός αλλά και γύρω από το Κέντρο Υποδοχής γίνονται καθημερινά όλο και ποιο άθλιες. Αντί για λύσεις η τοπική κοινωνία εισπράτει μόνο ανεκπλήρωτες υποσχέσεις από τον αρμόδιο υπουργό κ. Δημήτρη Βίτσα. Δίπλα και γύρω από το ΚΥΤ αναπτύσονται σκηνές και παράγκες.

samostimes samos 2019 jan ref camp

Η τοπική κοινωνία

Η πίεση που διαμορφώνεται στην τοπική κοινωνία εξαιτίας του προσφυγικού/μεταναστευτικού είναι μεγάλη και σε διάφορα επίπεδα. Τα κρούσματα παραβατικότητας αυξάνονται, χωρίς όλα αποκλειστικά να οφείλονται σε αλλοδαπούς παραβάτες, αλλά δημιουργούν έντονο αίσθημα ανασφάλειας σε πολλούς κατοίκους της πόλης και του νησιού. Βεβαιωμένα κρούσματα φυματίωσης σε συνδιασμό μέ όργιο φημών για διάφορες μολυσματικές ασθένειες κάνουν πλέον στην μικρή μας κοινωνία, δυσδιάκριτη την αλήθεια από το ψέμα.

Η κοινωνική ένταση αυξάνεται και διχάζει την τοπική κοινωνία. Όλα αυτά τα χρόνια θα υπάρξουν περίοδοι εξαιρετικής έντασης στο νησί της Σάμου.

Η όξυνση του προβλήματος τον τελευταίο χρόνο όμως και η απουσία λύσεων απο την κυβέρνηση οδηγούν όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να ξεπερνά τα όρια και τις αντοχές του.

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software