Κατατέθηκε το βράδυ της 23ης Νοέμβρη στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, που κλείνει την πόρτα των δημόσιων νοσοκομείων σε μεγάλη μάζα ασθενών, στέλνοντάς τους “πελάτες” των μεγάλων επιχειρήσεων της ιδιωτικής υγείας. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών, με δυνατότητα λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου και χειρουργείου σε ιδιωτικές κλινικές.
Με ανακοινώσεις και ψηφίσματα έχει καταδικαστεί από τις Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών και Ιατρικούς Συλλόγους, όπως επίσης και από σειρά σωματείων και συνδικάτων σε όλη την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας και επισημαίνοντας την τεράστια σημασία του συγκεκριμένου ζητήματος. Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου καταδίκασε το νομοσχέδιο αυτό με ψήφισμα που εξέδωσε στις 16/11 και το οποίο κοινοποιούμε ξανά σήμερα, στο τέλος του παρόντος κειμένου.
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, επίσης, είχε αποφασίσει 24ωρη απεργία την ημέρα που θα φτάσει το νομοσχέδιο προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αν η κυβέρνηση προωθήσει το νομοσχέδιο προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.
Το νομοσχέδιο επιτρέπει σε νοσοκομειακούς γιατρούς, που θα το επιλέξουν, να βγάζουν κόσμο για χειρουργεία και άλλες πράξεις σε ιδιωτικές κλινικές. Η κυβέρνηση ποντάρει στην άθλια κατάσταση που υπάρχει στα δημόσια νοσοκομεία, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και την αναμονή μηνών για χειρουργείο.
Η κυβέρνηση, μάλιστα, λίγο πριν καταθέσει το νομοσχέδιο ανακοίνωσε κάποιες ελάχιστες αυξήσεις – κοροϊδία για τους νοσοκομειακούς γιατρούς (οι οποίες βέβαια δεν αναπληρώνουν ούτε στο ελάχιστο τις απώλειες που έχουν φτάσει στο – 43%), επιχειρώντας μ’ αυτά τα ψίχουλα να τους κλείσουν το στόμα.
Με το νομοσχέδιο αυτό, οι υπηρεσίες περίθαλψης θα επιδεινωθούν και θα βρεθούμε μπροστά σε αδιανόητες καταστάσεις με ασθενείς να ψάχνουν με κάθε τρόπο χρήματα, μέχρι και να υποθηκεύουν το σπίτι τους για να κάνουν επέμβαση ή άλλη ιατρική πράξη.
Το Ψήφισμα Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου που δημοσιοποιήθηκε στις 16/11:
Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού μας συνεχώς χειροτερεύει. Η λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας βρίσκεται στο «κόκκινο». Τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας βουλιάζουν κάτω από το βάρος των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Κατάσταση που θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα γιατί θα συμπιεστεί ακόμα περισσότερο το κόστος λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δραστικά περικομμένες κρατικές δαπάνες. Η αναμονή για ένα χειρουργείο, ένα απλό ραντεβού σε ιατρείο ή μία απλή διαγνωστική, απεικονιστική εξέταση φτάνει ολόκληρους μήνες ή και χρόνια, αναγκάζοντας τους ασθενείς να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα.
Αντί να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας με όλο το απαραίτητο προσωπικό, με όλο το σύγχρονο εξοπλισμό για να καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών, η κυβέρνηση βαθαίνει την ιδιωτική – επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων, κλείνοντας την πόρτα σε όποιον δεν έχει να πληρώσει. Αντί να δώσει στους υγειονομικούς αξιοπρεπείς μισθούς, τους σπρώχνει να συμπληρώνουν το εισόδημα τους από τις πληρωμές των ασθενών.
Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, έρχεται ουσιαστικά να κλείσει την πόρτα του νοσοκομείου σε μία μεγάλη μάζα του λαού και να θεσμοθετήσει και επίσημα την υγεία που θα είναι προσβάσιμη ανάλογα με την τσέπη του κάθε ασθενή. Οι αλλαγές που προτείνονται είναι φυσική συνέχεια αυτών που έχουν προωθήσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις: απογευματινά ιατρεία, απογευματινά χειρουργεία, διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που τείνουν να γίνουν κυρίαρχες, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και συρρίκνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, τη μετατροπή της υγείας σε ένα όλο και πιο δυσπρόσιτο και ακριβό εμπόρευμα, σε προνόμιο για λίγους, ταυτόχρονα με τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα υγείας.
Αυτό σηματοδοτούν τα επίμαχα άρθρα για την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, την είσοδο ιδιωτών γιατρών με συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Τα επιχειρήματα του υπουργείου υγείας για να υπερασπιστεί το έκτρωμα αυτό έχουν καταρριφθεί ένα προς ένα. Η αντίθεση των υγειονομικών σε αυτό είναι καθολική, όπως εκφράζεται με δεκάδες αποφάσεις σωματείων, ενώσεων, συλλόγων.
Απαιτούμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, να μην κατατεθεί στη Βουλή.
Μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς διεκδικούμε:
κατάργηση των πληρωμών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία
μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών
ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.