officeart horizontal  

 

Κοινωνία

Χρονιά χωρίς καλοκαίρι το 2023 για την Ευρώπη; Σίγουρα χωρίς καύσωνες και με ...βροχές λένε μετερεολόγοι

6 Ιουν, 2023 - 07:06
Χρονιά χωρίς καλοκαίρι το 2023 για την Ευρώπη; Σίγουρα χωρίς καύσωνες και με ...βροχές λένε μετερεολόγοι

Ασταθής και παράξενος είναι ο καιρός στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία δεν... γνώρισε άνοιξη, με τους ανοιξιάτικους μήνες να είναι βροχεροί και σχετικά "κρύοι" σε σχέση με το παρελθόν.

Μάλιστα, η αστάθεια παραμένει, αφού παρότι μπήκε Ιούνιος, οι καταιγίδες και οι συννεφιές κάνουν τον καιρό κάθε άλλο παρά καλοκαιρινό.

Ειδικά στην Ιταλία οι βροχοπτώσεις τον Απρίλιο και τον Μάιο έσπασαν τα ρεκόρ όλων των εποχών σε πολλές περιοχές της χώρας, τερματίζοντας οριστικά την περίοδο ξηρασίας που είχε διατηρηθεί για 16 ολόκληρους μήνες.

Τώρα που διανύουμε ήδη τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, διαπιστώνουμε ότι οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν αλλάξει, με τις θερμοκρασίες να διατηρούνται κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή και με τις έντονες βροχοπτώσεις να συνεχίζονται, με τάση το επόμενο διάστημα να γίνουν ακόμα πιο ισχυρές.

Οι πιθανότητες μίας χρονιάς χωρίς καλοκαίρι
 

Το ενδεχόμενο να βιώσει η Ευρώπη μία χρονιά χωρίς καλοκαίρι αναλύει ο Guido Guidi. Σε συνέντευξη του στην ιταλική ιστοσελίδα Meteoweb.eu, ο ίδιος αναφέρει πως όλα είναι πιθανά και επομένως δεν μπορεί κανείς να το αποκλείσει ως σενάριο.  Υπάρχουν δε σχετικές μελέτες που αναφέρουν πως η έκρηξη του ηφαιστείου Τόνγκα στις 15 Ιανουαρίου 2022 στον Ειρηνικό Ωκεανό θα μπορούσε να επηρεάσει το παγκόσμιο κλίμα.

Παρόλα αυτά, δεν μπορούν να υπάρξουν ξεκάθαρες απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα, καθώς όλο αυτό μπορούμε να το δούμε συνολικά εκ των υστέρων. Έτσι κι αλλιώς, οι κλιματικές αλλαγές συμβαίνουν ανεξάρτητα αν έχει συμβάλει κάποιος εξωτερικός παράγοντας όπως για παράδειγμα η έκρηξη ενός ηφαιστείου, αρκεί να πάμε στο καλοκαίρι του 2022 όπου πέρα από ένα ισχυρό κύμα καύσωνα που είχαμε τον Ιούνιο, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος κύλησαν αρκετά ομαλά στην Ιταλία και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, χωρίς να έχουμε ακραία κύματα καύσωνα όπως είδαμε στην Δυτική Ευρώπη.

«Αν λοιπόν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του συγκεκριμένου μαθηματικού μοντέλου που θεωρείται από τα πιο αξιόπιστα, τότε πιθανόν έως και μετά τα μέσα του Ιουλίου να μην έχουμε κανένα κύμα καύσωνα στην Ιταλία, την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Τώρα να έχουμε καύσωνες στον τρίτο μήνα της καλοκαιρινής περιόδου που είναι ο Αύγουστος; Ό,τι και να ειπωθεί θα είναι εξαιρετικά παράτολμο», τονίζει ο Guidi. «Πάντως δεν θα μου έκανε καμία εντύπωση μετά από δύο ολόκληρους αιώνες να καταλήξει το 2023 ως η χρονιά χωρίς καλοκαίρι στην Ευρώπη», καταλήγει.

Το καλοκαίρι θα ξεκινήσει επίσημα στο βόρειο ημισφαίριο με το ηλιοστάσιο την Τετάρτη 21 Ιουνίου, περίπου τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του μετεωρολογικού καλοκαιριού την Πέμπτη 1 Ιουνίου.

Οι Tyler Roys και Alan Reppert, ανώτεροι μετεωρολόγοι της AccuWeather που μελετούν τα καιρικά φαινόμενα σε όλη την ήπειρο για περισσότερες από τρεις δεκαετίες συνολικά, εξέτασαν προσεκτικά τα προηγούμενα χρόνια και τα καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο για να καθορίσουν τα κύρια θέματα της επερχόμενης σεζόν.

Οι μετεωρολόγοι της AccuWeather λένε ότι ο καλοκαιρινός καιρός θα ξεκινήσει γρήγορα στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ενώ οι νοτιοανατολικές περιοχές θα μπορούσαν να βιώσουν μια πιο αργή μετάβαση στη νέα εποχή. Παρόλο που η επερχόμενη εποχή μπορεί να μην είναι τόσο αποπνικτική όσο τα προηγούμενα καλοκαίρια, οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί εξίσου επικίνδυνη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες μέσω πυρκαγιών, αυξανόμενης ξηρασίας και σοβαρών καιρικών φαινομένων.

Πώς θα εξελιχθεί το καλοκαίρι στην Ελλάδα για την Ελλάδα

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οι καλοκαίρι του 2023 θα είναι ήπιο, δροσερό, αλλά και αρκετά βροχερό στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Αυστρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία, όπως και στο σύνολο των Βαλκανικών χωρών.

 
el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software