officeart horizontal  

 

Κοινωνία

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες στο ντοκιμαντέρ του BBC για την Ελλάδα: «Η ακτοφυλακή πέταξε μετανάστες στη θάλασσα» (vid)

17 Ιουν, 2024 - 04:06
 
Το BBC με ένα σοκαριστικό ντοκιμαντέρ φέρνει στο «φως» για πρώτη φορά τον αριθμό των περιστατικών που σχετίζονται με θανάτους μεταναστών ως αποτέλεσμα των ενεργειών της ελληνικής ακτοφυλακής.
 Με ένα ντοκιμαντέρ-κόλαφο για τις ελληνικές αρχές, το BBC καταγγέλλει ότι «η ελληνική ακτοφυλακή έχει προκαλέσει το θάνατο δεκάδων μεταναστών στη Μεσόγειο σε διάστημα τριών ετών, όπως αναφέρουν μάρτυρες, συμπεριλαμβανομένων εννέα που ρίχτηκαν σκόπιμα στο νερό».
Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, οι εννέα είναι ανάμεσα σε περισσότερους από 40 ανθρώπους που φέρονται να έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα του εξαναγκασμού τους να βγουν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα ή να τους βγάλουν ξανά στη θάλασσα αφού έφτασαν σε ελληνικά νησιά.

1

Η ελληνική ακτοφυλακή δήλωσε στην έρευνά του BBC ότι απορρίπτει κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες για παράνομες δραστηριότητες.

 

Oι βρετανοί ρεπόρτερ έδειξαν σε έναν πρώην ανώτερο αξιωματικό της ελληνικής ακτοφυλακής πλάνα από τη φόρτωση 12 ανθρώπων σε σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής και στη συνέχεια την εγκατάλειψή τους σε μια λέμβο. Όταν σηκώθηκε από την καρέκλα του, και με το μικρόφωνό του ακόμα ανοιχτό, είπε ότι ήταν «προφανώς παράνομο» και «διεθνές έγκλημα».

Τα 15 περιστατικά που ανέλυσε το BBC -με ημερομηνία Μάιος 2020-23- είχαν ως αποτέλεσμα 43 θανάτους. Οι αρχικές πηγές ήταν κυρίως τοπικά μέσα ενημέρωσηςΜΚΟ και η τουρκική ακτοφυλακή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η επαλήθευση τέτοιων μαρτυριών είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, καθώς οι μάρτυρες συχνά εξαφανίζονται ή φοβούνται να μιλήσουν. Ωστόσο, σε τέσσερις από αυτές τις περιπτώσεις οι δημοσιογράφοι που έκαναν την έρευνα κατάφεραν να επιβεβαιώσουμε τις μαρτυρίες.

Σε πέντε από τα περιστατικά, μετανάστες ανέφεραν ότι οι ελληνικές αρχές τους πέταξαν απευθείας στη θάλασσα. Σε τέσσερις από αυτές τις περιπτώσεις εξήγησαν πώς είχαν αποβιβαστεί σε ελληνικά νησιά αλλά τους κυνήγησαν. Σε πολλά άλλα περιστατικά, μετανάστες είπαν ότι τους είχαν βάλει σε φουσκωτές σχεδίες χωρίς μοτέρ, οι οποίες στη συνέχεια ξεφούσκωσαν ή φαινόταν ότι είχαν τρυπηθεί.

 

Μία από τις πιο ανατριχιαστικές μαρτυρίες δόθηκε από έναν Καμερουνέζο, ο οποίος λέει ότι κυνηγήθηκε από τις ελληνικές αρχές μετά την απόβασή του στο νησί της Σάμου τον Σεπτέμβριο του 2021«Μόλις είχαμε αγκυροβολήσει και η αστυνομία ήρθε από πίσω. Ήταν δύο αστυνομικοί ντυμένοι στα μαύρα και άλλοι τρεις με πολιτικά ρούχα. Ήταν μασκοφόροι, έβλεπες μόνο τα μάτια τους».

Αυτός και άλλοι δύο – ένας άλλος από το Καμερούν και ένας από την Ακτή Ελεφαντοστού – μεταφέρθηκαν σε σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής, είπε, όπου τα γεγονότα πήραν τρομακτική τροπή. «Ξεκίνησαν με τον [άλλο] Καμερουνέζο. Τον πέταξαν στο νερό. Ο άνδρας από την Ακτή Ελεφαντοστού είπε: ‘σώσε με, δεν θέλω να πεθάνω… και τελικά μόνο το χέρι του ήταν πάνω από το νερό και το σώμα του κάτω. Σιγά-σιγά το χέρι του γλίστρησε από κάτω και το νερό τον τύλιξε».

1

Ο άνδρας ισχυρίστηκε ότι οι απαγωγείς του τον χτύπησαν. «Οι μπουνιές έπεφταν βροχή στο κεφάλι μου. Ήταν σαν να χτυπάνε ένα ζώο». Στη συνέχεια λέει ότι τον έσπρωξαν επίσης στο νερό, χωρίς σωσίβιο.

 
 
 
 
el da nl en fr de it no es tr

 

 Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube samostimes youtube

 

 

2

 

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software