Σε μια κίνηση στρατηγικής σημασίας για τα κρασιά της Σάμου και το ελληνικό κρασί γενικότερα, ο πρόεδρος του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου, Γιάννης Σκούτας, υπέγραψε στις 16 Ιανουαρίου 2025 στη Σικελία μνημόνιο συνεργασίας με τις οινοπαραγωγικές περιοχές του Jerez στην Ισπανία και της Μαρσάλα Marsala στην Ιταλία.
Η συμφωνία αυτή αποσκοπεί στη δημιουργία του δικτύου "European Network of Fortified Wines" και στη διεκδίκηση της εγγραφής τους στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Στοιχείων Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Σύντομα αναμένεται η συμμετοχή και των οινοπαραγωγικών περιοχών Port και Madeira της Πορτογαλίας, καθιστώντας το δίκτυο αντιπροσωπευτικό των σημαντικότερων ενδυναμωμένων οίνων της Ευρώπης. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Περιφερειακή Ενότητα Σικελίας σε συνεργασία με τη διεπαγγελματική οργάνωση οίνων Marsala.
Η συνεργασία ενώνει μερικές από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης, οι οποίες συγκροτούν τη λεγόμενη «Ζώνη του Ήλιου» (Sun Belt/Fascia del Sole), που εκτείνεται από τη Μαδέρα στον Ατλαντικό έως τη Σάμο στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο επίκεντρο βρίσκεται η Σικελία και τα φημισμένα κρασιά της περιοχής της Μαρσάλα.
Οι ενδυναμωμένοι ή εμπλουτισμένοι οίνοι παράγονται μέσω της προσθήκης καθαρής αλκοόλης αμπελοοινικής προέλευσης στο μούστο ή το κρασί, βελτιώνοντας έτσι τη διατήρησή τους και αναδεικνύοντας τις μοναδικές δυνατότητες παλαίωσής τους, που συχνά ξεπερνούν την εκατονταετία.
Η Σάμος, μαζί με τις υπόλοιπες περιοχές του δικτύου, διαθέτει πλούσια οινοποιητική και πολιτιστική ιστορία, με τα κρασιά της να έχουν αποκτήσει παγκόσμια φήμη από τον 18ο αιώνα. Ωστόσο, η χρήση των ονομασιών όπως Port και Sherry από οινοποιούς του Νέου Κόσμου έχει δημιουργήσει προκλήσεις για τη διατήρηση της αυθεντικότητας.
Η προστασία και ανάδειξη αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς καθίσταται επιτακτική ανάγκη σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Η ένταξη στον κατάλογο της UNESCO μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην προβολή και διατήρηση των παραδόσεων αυτών.
Η συμμετοχή της Σάμου στο δίκτυο αποτελεί σημαντική επιτυχία, καθώς τη συνδέει με κορυφαία οινικά brands όπως το Jerez και η Marsala. Τα οφέλη για το νησί αναμένονται πολλαπλά, τόσο σε επίπεδο αναγνωρισιμότητας όσο και εμπορικών ευκαιριών.
Ήδη προγραμματίζεται γευστική παρουσίαση των κρασιών "Samos" στο περίπτερο της Σικελίας στην έκθεση Vinitaly τον Απρίλιο, ενώ η εκπρόσωπος του Jerez προσκάλεσε τον ΕΟΣ Σάμου στη διεθνή έκθεση Vinoble το 2026 στην Ανδαλουσία.
Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στα ιστορικά κελάρια της Cantine Pellegrino 1880, με τη συμμετοχή των:
Benedetto Renda (Marsala)
Carmen Aumesquet (Jerez)
Ιωάννης Σκούτας (Σάμος)
Dario Cartabellotta (Π.Ε. Σικελίας)
Diego Maggio (νομικός σύμβουλος)
Baudoin Havaux (πρόεδρος Concours Mondial de Bruxelles)
Η εν λόγω πρωτοβουλία ανοίγει νέους ορίζοντες για τα ενδυναμωμένα κρασιά της Ευρώπης, προβάλλοντας την ιστορία, τον πολιτισμό και την ποιότητα των προϊόντων αυτών σε παγκόσμιο επίπεδο.