officeart horizontal  

 

Πολιτική

Συνάντηση διυπουργικής ομάδας εργασίας για το συντονισμό και τη στρατηγική κατά τη διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου

26 Σεπ, 2020 - 10:09
Συνάντηση διυπουργικής ομάδας εργασίας για το συντονισμό και τη στρατηγική κατά τη διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου

Πρώτη συνάντηση διυπουργικής ομάδας εργασίας για το συντονισμό και τη στρατηγική κατά τη διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Πραγματοποιήθηκε υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, η πρώτη συνάντηση της διυπουργικής ομάδας εργασίας που θα παρακολουθεί, θα συντονίζει και θα προωθεί τις ελληνικές θέσεις κατά τη διαπραγμάτευση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η ομάδα εργασίας αποτελείται από αρμόδια στελέχη και εκπροσώπους των νομικών υπηρεσιών των Υπουργείων: Μετανάστευσης και Ασύλου, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Κατά τη συνάντηση, ο Αν. Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις μεταξύ των κρατών-μελών.

Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι τέτοιο που απαιτεί από την Ελλάδα έντονη και επίμονη διαπραγμάτευση για σειρά κρίσιμων για τη χώρα μας θεμάτων. Τα βασικά συμπεράσματα στο παρόν στάδιο ήταν: Δεν επιτυγχάνεται η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης καθώς προβλέπονται υποχρεωτικές συνοριακές διαδικασίες για τις χώρες πρώτης γραμμής, αλλά ευέλικτη και όχι αντίστοιχης δεσμευτικότητας, αλληλεγγύη για τα λοιπά κράτη-μέλη. Είναι θετικό ότι υπάρχει πρόβλεψη για έκτακτο μηχανισμό αντιμετώπισης μεταναστευτικών πιέσεων με υποχρεωτική αλληλεγγύη.

Όμως, τονίστηκε, ότι η αλληλεγγύη αυτή αποδυναμώνεται λόγω των σύνθετων και γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται για την εφαρμογή της. Η προτεινόμενη πολιτική επιστροφών προς τις χώρες προέλευσης ή καταγωγής χρειάζεται ενίσχυση με ένα σύστημα σαφών κινήτρων και αντικινήτρων προς τις τρίτες χώρες. Και άλλα μεσογειακά κράτη-μέλη πρώτης γραμμής διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις επί σημαντικών παραμέτρων των νομοθετικών προτάσεων που υπέβαλλε η Επιτροπή.

Η ομάδα θα συναντηθεί εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα.

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software