officeart horizontal  

 

Πολιτική

«Μεταναστευτικό: Η πρόκληση των Μετεγκαταστάσεων»

28 Νοε, 2020 - 01:11
«Μεταναστευτικό: Η πρόκληση των Μετεγκαταστάσεων»

Στη σημερινή έκδοση της «Εφημερίδας των Συντακτών» δημοσιεύεται άρθρο του Αναπληρωτή Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, για τις μετεγκαταστάσεις μεταναστών και προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

 

Ο Αν. Υπουργός υπογραμμίζει ότι παρά τις δυσκολίες που θέτει η πανδημία, αλλά και τη διπλή κρίση στο μεταναστευτικό εντός 6 μηνών, σε Έβρο και Μόρια, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, οι μετεγκαταστάσεις ασυνόδευτων ανηλίκων, ευάλωτων παιδιών με σοβαρές παθήσεις και μελών των οικογενειών τους, αιτούντων άσυλο και αναγνωρισμένων προσφύγων συνεχίζονται με σταθερό ρυθμό.  

 

Όπως σημειώνει «παρά την τροχοπέδη της πανδημίας, που επέβαλε καθυστερήσεις και εμπόδια, σε συνδυασμό μάλιστα με το επιφυλακτικό πολιτικό περιβάλλον στην Ευρώπη για μετεγκαταστάσεις, η Ελλάδα κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να μεταφέρει συνολικά 3.141 άτομα σε 17 χώρες». Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που πρόκειται να μετεγκατασταθούν, βάσει των δεσμεύσεων ευρωπαϊκών κρατών, αναμένεται να φτάσει τις 6.000.

 

Τονίζει, επίσης, ότι «για πρώτη φορά στη χώρα μας πραγματοποιήθηκε ευρωπαϊκό πρόγραμμα που αφορά στη μετεγκατάσταση 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων (UAM) σε άλλα σε κράτη μέλη της Ε.Ε. Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, δηλαδή μέσα σε λίγους μήνες, 477 ασυνόδευτοι ανήλικοι μετεγκαταστάθηκαν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γερμάνια, το Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, τη Φινλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία. Επιπλέον, κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού Δουβλίνου, μεταφέρθηκαν τον Μάιο 25 ασυνόδευτοι ανήλικοι και στην Ελβετία, ενώ προγραμματίζεται σε διμερές πλαίσιο συνεργασίας μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων στη Σερβία και ευάλωτων οικογενειών στον Καναδά» 

 

Ο κ. Κουμουτσάκος υπογραμμίζει ότι σε όλες τις επιχειρήσεις μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων «πρωταρχικό μέλημά μας σε όλες τις αποφάσεις και τις ενέργειες είναι να διασφαλίζεται απολύτως το βέλτιστο συμφέρον τους. Με αυτόν το γνώμονα, έγινε ένα ακόμα θετικό βήμα καθώς μπαίνει τέλος στην προστατευτική φύλαξη ασυνόδευτων ανηλίκων στα αστυνομικά τμήματα με ταυτόχρονη ενεργοποίηση νέου μηχανισμού εντοπισμού και φιλοξενίας τους, που προγραμματίζεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του χρόνου».  

 

Ο Αν. Υπουργός κάνει ιδιαίτερη μνεία στις διαδικασίες που απαιτούνται να ολοκληρωθούν πριν από κάθε αποστολή. Όπως επισημαίνει, «τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι απλό ή εύκολο. Κάθε μετεγκατάσταση κρύβει μεγάλη προσπάθεια. Πίσω από τους αριθμούς κρύβονται πολύπλοκες και απαιτητικές διαδικασίες, πολλές ανθρωποώρες άοκνης εργασίας και κυρίως αφοσίωση και προσοχή, ώστε να γίνονται σεβαστοί όλοι οι κανόνες και όλες οι ευρωπαϊκές νόρμες. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με τις αρμόδιες υπηρεσίες του, τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη συνεργασία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), κάνει αποτελεσματικά τη δουλειά του. Χωρίς θόρυβο, με επαγγελματισμό, επιμονή και πιστή στο στόχο». 

 

Αναφορικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και τη θέση της Ελλάδας, τονίζει την ανάγκη εφαρμογής της αρχής της αλληλεγγύης, θέση που συμμερίζονται και τα άλλα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής – Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Μάλτα. «Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει το κοινό υπόμνημα θεμελιωδών θέσεων για την ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, που υπέβαλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, μαζί με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, και της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα στην πρoεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Άνγκελα Μέρκελ, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν». 

 

Αποδομεί το επιχείρημα ότι οι μετεγκαταστάσεις θα λειτουργήσουν ως πόλος έλξης μεταναστευτικών ροών. Όπως τονίζει «το ρηχό αυτό επιχείρημα αγνοεί μια μεγάλη αλήθεια. Ότι δηλαδή δεν είναι οι μετεγκαταστάσεις, αλλά η ίδια η επιτυχία της Ευρώπης ως χώρου ειρήνης, σταθερότητας, δημοκρατίας και ανάπτυξης, που λειτουργεί ως ισχυρότατος μαγνήτης μεταναστευτικών ροών και μετακινήσεων πληθυσμών». 

 

Τέλος, υπογραμμίζει ότι οι θεμελιώδεις άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να οικοδομηθεί η νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη Μετανάστευση και το Άσυλο σύμφωνα με τις θέσεις της Ελλάδας είναι «η ασφάλεια, ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή, η έμπρακτη αλληλεγγύη, η αποτελεσματική πολιτική επιστροφών και γενικότερα η δημοκρατική αυστηρότητα», καθώς και η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και η δίκαιη κατανομή του μεταναστευτικού βάρους μεταξύ όλων των κρατών-μελών.  

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software