Πολιτική

Ο Φ. Πετρούσκας σε μια συνέντευξη στο samostimes που θα συζητηθεί

14 Σεπ, 2017 - 09:09

samostimes f petrouskas

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασχοληθεί εκ νέου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αφήνει ο πρώην Δήμαρχος Βαθέος Φίλιππος Πετρούσκας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Samostimes και την Ελένη Χατζηγεωργίου.Μιλάει για το σχέδιο ''Καλλικράτης'', την σημερινή Δημοτική αρχή και τις δύσκολες στιγμές που αντιμετώπισε ως δήμαρχος.

Τι ήταν αυτό που σας κίνησε το ενδιαφέρον να ασχοληθείτε με τα κοινά;

Ως πολίτη , πάντα με ενδιέφερε το τι συμβαίνει στη πατρίδα μου και ιδιαίτερα στο νησί μας. Γι αυτό μόλις τελείωσα τι σπουδές μου και τη στρατιωτική μου θητεία εγκαταστάθηκα μόνιμα στη Σάμο, παρ’ όλο που είχα καλύτερη επαγγελματική προοπτική στη Θεσσαλονίκη. Δεν είχα στο μυαλό μου να αναμειχθώ ενεργά με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.). Το 1990 , στο νησί μας, υπήρχε η προοπτική συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με την ενιαία (τότε) ΑΡΙΣΤΕΡΑ για κοινή κάθοδο στις Δημοτικές εκλογές. Τότε ,πιο έντονα από σήμερα, τον πρώτο λόγο είχαν τα κόμματα. Συμμετείχα στις διαβουλεύσεις για το Άνω Βαθύ. Μετά από πολυήμερες συζητήσεις προτάθηκε (όχι από μένα) να είμαι εγώ ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου .Έτσι μπήκε το «μικρόβιο» μέσα μου. Έ μετά γίνεσαι εξαρτημένος και δεν υπάρχει ούτε ….. κέντρο αποκατάστασης.

Θα θέλατε σαν πρώην δήμαρχος αλλά και δημότης να μας αξιολογήσετε την σημερινή αρχή;

Κάθε Δημοτική ή άλλη αρχή κρίνεται συνολικά στο τέλος της θητείας της μόνο απ’ τον κυρίαρχο λαό. Θέλω να πιστεύω όμως ότι ο καθένας προσφέρει ανάλογα με το μυαλό του , την αγάπη του για προσφορά, τις διάφορες συγκυρίες τοπικές και Εθνικές και όχι με υστερόβουλες σκέψεις.

samostimes f petrouskas1

 

Πως βλέπετε την αυτοδιοίκηση με τον Καλλικράτη;

Αν και διαφωνούν πολλοί, εγώ πιστεύω στον «Καλλικράτη» όπως πίστεψα και υπηρέτησα με ζήλο τον «Καποδίστρια». Η 12ετία του «Καποδίστρια» δημιούργησε τις προϋποθέσεις να γίνουν πάρα πολλά και σημαντικά έργα στον Δήμο Βαθέος και να σηματοδοτηθούν και να ωριμάσουν πολλά έργα, για τα επόμενα χρόνια. Ο «Καποδίστριας» και περισσότερο ο «Καλλικράτης» ένωσε πολλούς μικρούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και έτσι σχηματίστηκαν πιο οργανωμένοι και πιο ισχυροί ΟΤΑ, π.χ. τώρα είναι εφικτό να γίνει ενιαία διαχείριση των υδάτων και των απορριμμάτων του νησιού με σύγχρονες μεθόδους και αντιλήψεις , πράγμα που παλιά δεν ήταν δυνατόν να γίνει με 4 ή περισσότερους ΟΤΑ στο νησί. Και άλλα πολλά θέματα μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα. Για να λειτουργήσει όμως σωστά ο Δήμος πρέπει να αναβαθμιστεί ο Πρόεδρος και το Τοπικό Συμβούλιο του χωριού. Αυτοί μόνο θα ασχολούνται με την καθημερινότητα έχοντας έναν δικό τους «προυπολογισμό». Δεν θα παρακαλεί ο Πρόεδρος τον Δήμαρχο να του δώσει 2 σακιά ασβέστη γιατί έχουν πανηγύρι στο χωριό. Μη ξεχνάτε όμως ότι για την εφαρμογή των νόμων και των σχεδιασμών παίζει κυρίαρχο ρόλο και ο ανθρώπινος παράγοντας.

Το σχέδιο «Καλλικράτης» βοήθησε στην ανάπτυξη της επαρχίας σε σχέση με τα σχέδια του παρελθόντος;

Πιστεύω ότι με τον «Καποδίστρια» η επαρχία πήρε αρκετά χρήματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της. Περισσότερα, ελπίζαμε ,ότι θα παίρναμε με τον «Καλλικράτη » (όπως είχε προγραμματίσει ο καθ’ όλα άξιος υπουργός μας κ. Ραγκούσης) αλλά η χώρα μας έπεσε στα μνημόνια και οι στρόφιγγες κλείσανε.

Πιστεύετε πως κάνατε κάτι λάθος κατά την διάρκεια της θητείας σας; Και αν ναι, τι;

Όταν στο γραφείο του Δημάρχου έρχονται 100 υποθέσεις την ημέρα , φυσικό είναι να κάνεις και λάθη. Αρκεί να μην έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη πορεία του οργανισμού του οποίου προΐστασαι. Βέβαια αρκετοί χρεώνουν λάθη σε μια δημοτική αρχή τις παραλήψεις ή τις διαφορετικές αντιμετωπίσεις προβλημάτων, από τη δική τους αντίληψη, χωρίς να έχουν υπόψη τους τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ενήργησε ο Δήμαρχος.

samostimes f petrouskas2

 

Ποιά ήταν η πιο δύσκολη στιγμή που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της θητείας σας;

Οι δύσκολες στιγμές ήταν : η αντιμετώπιση α) των φυσικών καταστροφών και β) της γραφειοκρατίας. Το δεύτερο πιο φοβερό απ’ το πρώτο.

Μπορείτε να μας αναφέρετε τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίσατε κατά την θητεία σας ως δημοτική αρχή και ποια είναι αυτά που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να υπάρχουν;

Μιλώ πάντα ως δήμαρχος Βαθέος και όχι ως δήμαρχος ολόκληρου του νησιού της Σάμου. Πρέπει να βελτιωθούν και να τελειώσουν τα μεγάλα έργα της πόλης της Σάμου (βιολογικός, περιμετρικός κλπ.) και να δημιουργηθούν οι συνθήκες , με τη συνεργασία όλων των φορέων, ώστε να ζωντανέψει η πόλη.

Ένα θέμα που απασχόλησε τον τελευταίο καιρό το νησί ήταν η σφράγιση των καταστημάτων μέσα στο καλοκαίρι, ποια η γνώμη σας γι αυτό; πιστεύετε πως σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να τηρείται αυστηρά το γράμμα του νόμου η να παίρνει θέση ο εκάστοτε Δήμος;

Σε απάντηση του ερωτήματος θα σας πω ότι βρέθηκα κατηγορούμενος εις (τετραπλούν) γιατί δεν έκλεισα τα συγκεκριμένα μαγαζιά τις ημέρες κάποιου Δεκαπενταύγουστου. Τότε την ευθύνη του σφραγίσματος την είχε ο Δήμαρχος. Η δίωξή μου έγινε μετά τη λήξη της θητείας μου και το παράπονό μου είναι ότι δεν μου συμπαραστάθηκε κανείς , ούτε φορέας ούτε ιδιώτης. Και τα δικαστικά έξοδα τα πλήρωσα από την τσέπη μου. Πρέπει όλοι να είμαστε πιο προσεκτικοί με στόχο την πρόοδο της πόλης και του νησιού.

Πως εκτιμάτε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Σάμος;  

Η Σάμος όπως και ολόκληρη η Ελλάδα στενάζει κάτω από το βάρος μεγάλων προβλημάτων. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα βρεθούν λύσεις. Διαφωνώ πάντως με μερικούς που βάζουν τη Σάμο στο χαμηλότερο σκαλοπάτι δικαιολογώντας το με: «δεν βρέθηκαν πολιτικοί με κότσια για να την ανεβάσουν ένα σκαλοπάτι». Δε μας αξίζει ο μηδενισμός.

Για ποιόν λόγο αποχωρήσατε από την ενασχόληση με τα κοινά;

Πιστεύω ότι δύο θητείες σε ένα πόστο είναι αρκετές. Έκανα οκτώ χρόνια ως πρόεδρος της Κοινότητας Βαθέος και οκτώ χρόνια ως δήμαρχος Βαθέος. Μπήκε και φρένο από την οικογένειά μου και κυρίως από τον εγγονό μου, που δεν μπορώ να του χαλάσω χατίρι.

Έκλεισε ο πολιτικός κύκλος για εσάς;

Εδώ μπορεί να πει κανείς ότι ο Δήμος Σάμου είναι διαφορετικός οργανισμός από την Κοινότητα ή τον Δήμο Βαθέος. Αν λυθεί και το φρένο που είπαμε πιο μπροστά ...! Βέβαια αν είναι κατηφόρα θα φάμε τα μούτρα μας.

Σε μια εποχή που τα πάντα αμφισβητούνται, από τι πρέπει να πιαστεί ένας άνθρωπος και που να πιστέψει για να προχωρήσει μπροστά;

Δεν είμαι ειδικός, αλλά η γνώμη μου είναι ότι κάθε άνθρωπος και ειδικά οι νέοι πρέπει να πιστέψουν στον εαυτό τους. Είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα. 

 

 Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtubesamostimes youtube

 

2

 

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

Giorgioapartments
Leoforio Dimou