officeart horizontal  

 

Κοινωνία

Στα θρανία οι μαθητές των Δημοτικών, τι ισχύει με τις άδειες ειδικού σκοπού

28 Μάι, 2020 - 10:05
Στα θρανία οι μαθητές των Δημοτικών, τι ισχύει με τις άδειες ειδικού σκοπού

Επιστροφή στις σχολικές αίθουσες για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων  την Δευτέρα 1η Ιουνίου εκεί όπου θα  πρέπει να εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα για την προστασία τους από τον κοροναϊό. Από την την πρώτη ημέρα, μεγάλο μέρος  θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ προς τα παιδιά. Οι μικρότεροι μαθητές θα πρέπει να κρατούν αποστάσεις, τα τμήματα δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 15 άτομα και όταν αυτό γίνεται θα ''σπάνε'' σε δυο και θα ακολουθείται η εκ περιτροπής διδασκαλία, διαφορετικά διαλείμματα και αντισηπτικά. Δείτε τι ισχύει για τις άδειες ειδικού σκοπού και τα ολοήμερα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, τα ολοήμερα θα παραμείνουν κλειστά, τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα της επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων, ωστόσο η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί και το ενδεχόμενο, να λειτουργήσουν τελικά, παραμένει ανοιχτό. Οι εργαζόμενοι γονείς ωστόσο, είτε στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα, θα μπορούν να κάνουν χρήση μειωμένου ωραρίου, ώστε να πάρουν τα παιδιά τους από το σχολείο. 

Εγκύκλιο με τις απαραίτητες διευκρινήσεις για την άδεια ειδικού σκοπού εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας

Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι παρατείνεται η χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού, που προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 11/3/2020, για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, κατά τις ημέρες αναστολής λειτουργίας των μονάδων/δομών παροχής φροντίδας εκπαίδευσης, όπου είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν τα τέκνα τους, όπως ίσχυε κατά την πλήρη αναστολή της λειτουργίας των σχολείων.

Χορήγηση εκ περιτροπής

Η χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού προσδιορίζεται από τους παράγοντες που καθιστούν αναγκαία τη χορήγησή της και ειδικότερα, όχι μόνο από την επανέναρξη λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολικών μονάδων, αλλά και από την καθημερινή λειτουργία των τμημάτων αυτών στα οποία εντάσσονται τα τέκνα. Εφόσον λοιπόν, σύμφωνα με την ως άνω απόφαση, έχει κριθεί αναγκαία για την ασφαλή λειτουργία των αναφερόμενων μονάδων η δημιουργία υποτμημάτων τα οποία λειτουργούν εκ περιτροπής ορισμένες μόνο ημέρες της εβδομάδας, η άδεια ειδικού σκοπού μπορεί να χορηγηθεί στους δικαιούχους εργαζόμενους γονείς κατά τις ημέρες που το υποτμήμα στο οποίο έχουν ενταχθεί τα τέκνα δεν λειτουργεί και κατά συνέπεια αυτά δεν δύνανται να προσέλθουν στο σχολείο για την παρακολούθηση μαθημάτων βάσει του εφαρμοζόμενου ειδικού προγράμματος.

Οι εργαζόμενοι που είναι δικαιούχοι της εν λόγω άδειας υποχρεούνται να προσκομίσουν στον εργοδότη τους σχετική βεβαίωση για τον προγραμματισμό λειτουργίας του υποτμήματος της οικείας σχολικής μονάδας ή της μονάδας φροντίδας του παιδιού, προκειμένου να κάνουν χρήση αυτής, διακεκομμένα σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό, ενώ σε κάθε περίπτωση εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι ισχύουσες για την άδεια ειδικού σκοπού διατάξεις. Εξυπακούεται βέβαια ότι σε περίπτωση καθημερινής υποχρεωτικής παρακολούθησης μαθημάτων, λόγω καθημερινής διδασκαλίας, οι γονείς δεν δικαιούνται πλέον την άδεια ειδικού σκοπού.

Σε περίπτωση αυξημένου κινδύνου

Η άδεια ειδικού σκοπού δύναται επίσης να εξακολουθεί να χορηγείται στους δικαιούχους εργαζόμενους των οποίων τα τέκνα κατόπιν υποβολής υπεύθυνης δήλωσης, σύμφωνα με την οποία ο/η μαθητής/τρια ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από COVID-19, ή έρχεται σε στενή επαφή με άτομο του οικογενειακού του περιβάλλοντος που ανήκει στην παραπάνω ομάδα αυξημένου κινδύνου, ή ήδη νοσεί. Για τη χορήγηση της άδειας σε αυτή την περίπτωση οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να προσκομίσουν στους εργοδότες τους βεβαίωση της οικείας σχολικής μονάδας ότι το τέκνο δεν προσέρχεται στο σχολείο για την παρακολούθηση μαθημάτων, κατόπιν υποβολής της ως άνω προβλεπόμενης υπεύθυνης δήλωσης. Διευκρινίζεται ακόμη ότι, σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος κοροναϊού εντός των ανωτέρω μονάδων και τυχόν επιβολής στοχευμένης αναστολής λειτουργίας της μονάδας στην οποία προσέρχεται το παιδί, οι γονείς δικαιούνται να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού ως ισχύει.

 ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software