Ο συγγραφέας Άγγελος Κυπριανός παρουσιάζει το νέο νεανικό μυθιστόρημα «Η Πύλη & Το Νησί», βασισμένο σε αληθινή ιστορία από τις αρχές του 2000 στο νησί των Σπετσών!
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:
Τι θα έκανες αν εμφανιζόταν μπροστά σου μια μαγική Πύλη;
Στο λευκό κελί της απομόνωσης η Ισμήνη αναζητά τη λήθη και τα τσαλακωμένα σεντόνια. Δεν θέλει να θυμάται, δεν θέλει να την αγγίζουν, αναζητά την παρηγοριά στον τεμαχισμένο κόσμο που δημιουργούν οι σχισμές των ματιών της. Στον περίβολο μιας εκκλησιάς, η αδελφή της δίνει μάχη να μην ξεχάσει. Να εκδικηθεί το άδικο. Με τον νόμο του χρέους. Με το δίκιο των ανθρώπων. Κι οι δύο θα αναζητήσουν την ελευθερία μέσα στα… κελιά τους. Την ελευθερία της δικαίωσης!
Ο Συγγραφέας και δημοσιογράφος Μηνάς Παπαγεωργίου μίλησε στο samostimes.gr και τον Μιχάλη Σβαρνιά για το νέο του βιβλίο με τίτλο ''ΗΛΙΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΖΩΗ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΟ 1821''.
Γνωρίζατε ότι κατά τη διάρκεια των προεπαναστατικών χρόνων καταγράφεται στον ελλαδικό χώρο μία πρωτοφανής ιδεολογική σύγκρουση μεταξύ Διαφωτιστών και Χριστιανών λογίων αναφορικά με την ορθότητα του Ηλιοκεντρικού Συστήματος;
Οι διενέξεις αυτές, μάλιστα, συμπεριλαμβάνουν και τις πιθανότητες για την ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες της διαστημικής μας γειτονιάς. Ποια είναι τα επιχειρήματα της μιας και της άλλης πλευράς;
Πώς υποδέχονται οι συντηρητικοί εκκλησιαστικοί κύκλοι της εποχής την είσοδο των Φυσικών Επιστημών στα νέα προγράμματα διδασκαλίας των Σχολών;
Για ποιους λόγους παραμονές της Επανάστασης το πατριαρχείο επιβάλλει στην Κωνσταντινούπολη μία Ορθόδοξη Ιερά Εξέταση; Και πώς εξελίσσεται η σχέση Εκκλησίας της Ελλάδος και επιστήμης της Αστρονομίας, έως και την χρονιά ορόσημο της προσσελήνωσης;
Ο δημοσιογράφος Μηνάς Παπαγεωργίου φέρνει στο φως μία ιστορία φαινομενικά παράδοξη, μα συνάμα εξαιρετικά γοητευτική, από τα ταραγμένα χρόνια του νεοελληνικού Διαφωτισμού.
Μια ιστορία που καταδεικνύει πώς η προετοιμασία του μεγάλου Ξεσηκωμού απηχεί, πέραν των όσων ήδη γνωρίζουμε, και μια απεγνωσμένη κραυγή των Ελλήνων διανοητών για περισσότερη Παιδεία, απαλλαγμένη από περιορισμούς, δόγματα και λογοκρισία. Σε αυτή την ιδεολογική αναμέτρηση ο εχθρός δεν είναι μόνο οι Οθωμανοί... (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Ο Μάνος Κοντολέων είναι ο πλέον χαρακτηριστικός σύγχρονος Έλληνας συγγραφέας που με σταθερή συνέπεια, αλλά και τόλμη, γράφει βιβλία για παιδιά και για ενήλικες.
Η επανακυκλοφορία μέσα στο 2020 δύο από τα πλέον χαρακτηριστικά έργα του των δύο αυτών κατηγοριών από τις Εκδόσεις Πατάκη επισημαίνει μια ουσιαστική παράμετρο της λογοτεχνικής δημιουργίας που εκφράζει την αντιστοίχιση κάθε έργου με την εποχή συγγραφής του.
Τα λογοτεχνικά έργα έχουν ημερομηνία γέννησης και γι' αυτό και ανήκουν σε εποχές ιδεολογικών αναζητήσεων.
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι θα σου συνέβαινε αν έπεφτες χωρίς αλεξίπτωτο από ένα αεροπλάνο που πετάει στα 10.000 μέτρα πάνω από τη γη; Θα τολμούσες να γλείψεις τις ρώγες του πρωθυπουργού της χώρας; Ή θα προτιμούσες να πεθάνεις δουλεύοντας για την Google, ώστε να εξασφαλίσεις το μέλλον των δικών σου ανθρώπων;
Ο Γιάννης Ρίτσος είναι ένας ποιητής για τον οποίο έχουν γραφεί και ειπωθεί πολλά για το ποιητικό του έργο, την ποιητική του πράξη που είναι μία λειτουργία καθημερινή, μία πραγματολογική παρουσία, μία ιστορία εν τω γίγνεσθαι, μία 'δομή' που θαρρείς πως κινείται από τα ΄καύσιμα' υλικά ενός θανάτου διαπεραστικού & μίας ελπίδας-φυγής 'φορτισμένης'.. Και εντός της ποιητικής του σφαίρας, αναδύεται ο 'Επιτάφιος', ένα ποιητικό έργο που 'συλλαμβάνει' το κοινωνικό για να το αποδώσει την ίδια στιγμή ως παγκόσμιο, οικουμενικό..
Τι είναι η Κλίμακα F; Τώρα θα μου πεις αν ήξερα γιατί να διαβάσω αυτό το κείμενο. Σωστό αλλά το θέμα γύρω από την Κλίμακα F δεν είναι τι ξέρεις αλλά τι κάνεις για αυτά που ξέρεις.
Το 2013, ο Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην πράκτορας της CIA και εργολάβος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, έκανε ολόκληρο τον κόσμο να παγώσει όταν αποχώρησε από την Κοινότητα Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ και αποκάλυψε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ακολουθούσε μυστικές διαδικασίες για να συγκεντρώνει ακόμη και το παραμικρό τηλεφώνημα, sms και e-mail. Το αποτέλεσμα θα ήταν ένα άνευ προηγουμένου σύστημα μαζικής επιτήρησης που θα μπορούσε να εισχωρήσει στην ιδιωτική ζωή οποιουδήποτε στη Γη. Στο βιβλίο Permanent Record αφηγείται για πρώτη φορά πώς βοήθησε να φτιαχτεί ένα σύστημα μαζικής επιτήρησης και πώς βίωσε μια κρίση συνείδησης που τον έκανε να αποκαλύψει τα πάντα.
Την Παρασκευή, 2 Αυγούστου, στις 7:30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Οίνου στο Μαλαγάρι θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής "Νοσταλγικοί Ρυθμοί" του γιατρού-μικροβιολόγου και συγγραφέα Άγγελου Δημ. Ρήγα. Τη συλλογή θα παρουσιάσουν οι Μιχάλης Βελώνης, φιλόλογος, Χρήστος Καζάζης, γιατρός, ενώ τον συντονισμό της παρουσίασης θα έχει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Ικαρίου.