officeart horizontal  

 

Βιβλίο

Αγέλαστος Πέτρα

22 Σεπ, 2022 - 12:09
Αγέλαστος Πέτρα

Η Αγέλαστος Πέτρα, ρίχνει φως, σ' ένα ευαίσθητο κοινωνικό θέμα που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις παγκοσμίως. Το βιβλίο είναι εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα. Η ιστορία, εκτυλίσσεται στην Ταϊλάνδη και στην Ινδία τη δεκαετία του '70. Ένα εννιάχρονο αγόρι, ο Σαρούτ, από τα πρώτα τρυφερά χρόνια της ζωής του, γίνεται μάρτυρας της ανθρώπινης ένδειας και θηριωδίας. Μεγαλώνει, σε μια κοινωνία που καταδυναστεύεται από τη σωματεμπορία και την παιδική εργασία σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας. Εκπαιδεύεται να αντιλαμβάνεται ως φυσιολογική, την όποια βία και κακοποίηση του ασκείται. Μυείται στην ανοχή και σε μια αιώνια υποταγή, όπου κάθε σκέψη και ενέργεια, έχει μία και μόνο κατάληξη, «δεν μπορείς να γλυτώσεις».

Παγιδευμένος σε αδιέξοδα που του επιβάλλει η ανέχεια, η οικογένεια, κοινωνικά σχήματα και προκαταλήψεις, αναμετριέται καθημερινά με τη βία, τις επώδυνες μνήμες που τον καταδιώκουν, την ίδια του την ύπαρξη. Σε έναν άνισο αγώνα επιβίωσης, θα καταφέρει να ορθώσει ανάστημα στην εξουσία που έχει προδιαγράψει το αναπόδραστο μέλλον του και να πάρει τη μοίρα στα χέρια του.

Μέσα από την ιστορία του Σαρούτ, αποτυπώνεται ο πόνος που βιώνει ένα ανήλικο παιδί στο σώμα και στη ψυχή του από τη σεξουαλική κακοποίηση και τα δεινά που υφίσταται από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, το παιδικό τραύμα που διαμορφώνει και καθορίζει ζωές, η οδύσσεια γυναικών που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους και ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας οι συνθήκες που εργάζονται μικρά παιδιά και φτωχές οικογένειες με καθεστώς κληρονομικής δουλείας, η κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η διαφθορά, αλλά και η σθεναρή αντίσταση ενός παιδιού σε μια εξουσία που έχει προκαθορίσει τα πάντα, διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή.

 

Η Βανέσσα Λαµπροπούλου γεννήθηκε και µεγάλωσε στην Αθήνα. Παρακολούθησε µαθήµατα δηµιουργικής γραφής στο Κολέγιο Αθηνών. Τον Δεκέµβριο του 2019 κυκλοφόρησε το πρώτο της κοινωνικό µυθιστόρηµα µε τίτλο "Το Μεγάλο Παιχνίδι" (εκδόσεις Πηγή), που διακρίθηκε ως ένα από τα πέντε καλύτερα ελληνικά βιβλία του 2020.

Η Αγέλαστος Πέτρα είναι το δεύτερο βιβλίο της, το οποίο τιµήθηκε µε βραβείο στο Ελληνικό Ίδρυµα Πολιτισµού, από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software