Υγεία

Κοροναϊός: Ανησυχία για τα τέσσερα «ορφανά» κρούσματα – Τα νέα έκτακτα μέτρα

10 Μαρ, 2020 - 09:03
Κοροναϊός: Ανησυχία για τα τέσσερα «ορφανά» κρούσματα – Τα νέα έκτακτα μέτρα

Συνολικά 84 είναι οι ασθενείς με κοροναϊό στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των Αρχών. Τέσσερα από τα κρούσματα στη χώρα μας είναι «ορφανά», δηλαδή δεν έχουν ιστορικό έκθεσης, γεγονός που προκαλεί ανησυχία.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τέσσερα αυτά κρούσματα βρίσκονται στην Αττική και αφορούν ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών. Αυτό που βοήθησε τους ειδικούς να διαγνώσουν τα τέσσερα συγκεκριμένα κρούσματα ήταν η αλλαγή του ορισμού του κρούσματος, ο οποίος συχνά μεταλλάσσεται πλέον.

Προκειμένου η Πολιτεία να καθυστερήσει τη διασπορά των κρουσμάτων κοροναϊού στην Ελλάδα, προβαίνει σε σειρά αυστηρών μέτρων. Μεταξύ των μέτρων αυτών περιλαμβάνεται και το κλείσιμο κάποιων σχολείων. χωρίς βέβαια να αποκλείεται το ενδεχόμενο -αν εξαπλωθεί ο ιός όπως εκτιμούν οι επιστήμονες- να υπάρξει απόφαση για ευρεία αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε ότι οι 56 από τους ασθενείς προέρχονται από την προσκυνηματική εκδρομή στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Συγκεκριμένα, 47 ήταν στο γκρουπ και εννέα οι επαφές τους. Συνολικά 27 ασθενείς νοσηλεύονται, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης. Ο ένας εξ αυτών διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά 57 είναι σε απομόνωση στην οικία τους.

Όσον αφορά στην «ταυτότητα» των ασθενών, 81 είναι άτομα ελληνικής καταγωγής, ενώ οι άλλοι τρεις είναι ξένοι υπήκοοι.

Νέα μέτρα και ευπαθείς ομάδες

Παράλληλα, οι Αρχές ανακοίνωσαν νέα μέτρα προστασίας, ενώ ο κ. Τσιόδρας ανέλυσε ποια άτομα εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες.

  • Ισχυρή σύσταση για την αποφυγή μετακινήσεων και ταξιδίων οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε ευπαθείς ομάδες και συγκεκριμένα σε: ασθενείς άνω των 70 ετών, άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής.
  • Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του επισκεπτηρίου σε μονάδες θεραπείας στα νοσοκομεία.
  • Πρόβλεψη για ανανέωση της συνταγογράφησης για χρόνιους ασθενείς ως και 30 Ιουνίου προκειμένου να αποφεύγεται η μετακίνησή τους και η πιθανή έκθεσή τους στον κοροναϊό.
  • Αναστολή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα.
  • Αυστηρή τήρηση μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων, με την επισήμανση πως στις συναντήσεις και συναθροίσεις εξετάζεται πια και το ενδεχόμενο τηλε-διάσκεψης.
  • Αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη Βόρεια Ιταλία από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια και όλες τις αεροπορικές εταιρείες έως τις 23 Μαρτίου 2020, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.


Με δεδομένο πως όσο εντείνεται η διασπορά της νόσου, τόσο θα αυξάνεται ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών που θα χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), στο υπουργείο Υγείας προχωρά με εντατικούς ρυθμούς και ο σχεδιασμός για το συγκεκριμένο πεδίο όπου διαπιστώνονται χρόνιες δυσλειτουργίες και αδυναμίες.

Οι στοχευμένες προσλήψεις επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για να λειτουργήσουν κλειστές κλίνες ΜΕΘ ή να ανοίξουν νέες.

Κικίλιας: Οι ευπαθείς ομάδες να κάτσουν σπίτι τους

«Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες να κάτσουν σπίτι τους» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις του κατά την ενημέρωση και συνέχισε:

«Είναι καθήκον όλων μας η προστασία των ευπαθών ομάδων. Δεν υπάρχει κάνω ότι θέλω και αγνοώ τις οδηγίες του κράτους και των ειδικών. Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες να κάτσουν σπίτι τους».

Ακόμη, αναφέρθηκε στα μέτρα προστασίας από τον κοροναϊό: «Όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης να παραμείνουν στο σπίτι τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ in.gr

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι