Γράφτηκε στις . Δημοσιεύτηκε στο Υγεία

Όργανα από χοίρους σε ανθρώπους

0
0
0
s2smodern

Η μεταμόσχευση οργάνων από χοίρους σε ανθρώπους είναι πλέον μια πιο κοντινή προοπτική, καθώς Αμερικανοί και Κινέζοι επιστήμονες για πρώτη φορά δημιούργησαν γουρουνάκια που, χάρη στη γενετική τροποποίησή τους με τη μέθοδο ακριβείας CRISPR, είναι απαλλαγμένα από ιούς δυνητικά επικίνδυνους για τον άνθρωπο.

Επειδή οι χοίροι έχουν ομοιότητες με τους ανθρώπους στο μέγεθος και στην ανατομία, υπάρχει εδώ και χρόνια η ελπίδα ότι είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν τα όργανά τους (ξενομεταμόσχευση). Η ύπαρξη όμως πανάρχαιων ιών, που έχουν μόνιμα ενσωματωθεί στο DNA των χοίρων εδώ και χιλιάδες γενιές, αποτελούσε ανέκαθεν μεγάλο πονοκέφαλο και βασικό εμπόδιο για τη μεταμόσχευση οργάνων των χοίρων (καρδιά, ήπαρ, νεφρά, πνεύμονες).

Ρετροϊοί Οι προηγούμενες μελέτες κυττάρων στο εργαστήριο είχαν δείξει ότι οι λεγόμενοι «ενδογενείς ρετροϊοί των χοίρων» (PERVs) μπορούν να διεισδύσουν στα ανθρώπινα κύτταρα. Αυτό δημιουργεί φόβους ότι κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβεί αν ένα όργανο χοίρου εισαχθεί σε έναν άνθρωπο, προκαλώντας πιθανώς αυτοάνοσες παθήσεις, νευροεκφυλιστικές ή καρκίνο (χωρίς πάντως κάτι τέτοιο να είναι σίγουρο).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη γενετίστρια Λούχαν Γιανγκ του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και της εταιρείας βιοτεχνολογίας eGenesis με έδρα τη Βοστώνη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», για πρώτη φορά καθάρισαν πειραματόζωα από 25 ιούς PERV. Μέχρι σήμερα έχουν γεννηθεί 37 τέτοια μεταλλαγμένα και στη συνέχεια κλωνοποιημένα γουρουνάκια, από τα οποία τα 15 ζουν ακόμη, με το μεγαλύτερο να είναι τεσσάρων μηνών.

Το επόμενο βήμα θα είναι η περαιτέρω γενετική τροποποίηση των χοίρων, ώστε ανοσολογικά να μοιάζουν περισσότερο στους ανθρώπους. Κάτι τέτοιο θα έκανε τα μεταμοσχευμένα όργανα του χοίρου λιγότερο επιρρεπή σε επιθέσεις από το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου-λήπτη του μοσχεύματος. Ομως, άλλοι επιστήμονες εξέφρασαν αμφιβολίες κατά πόσον το γονιδίωμα των χοίρων είναι δυνατόν να καθαρισθεί πλήρως από όλους τους ιούς, έτσι ώστε να είναι πραγματικά αβλαβές για τους ανθρώπους.

Επισήμαναν, επίσης, ότι υπάρχουν διλήμματα βιοηθικής φύσης, όπως της εκμετάλλευσης των ζώων. Κάθε χρόνο σκοτώνονται στις ΗΠΑ εκατό εκατομμύρια χοίροι προς κατανάλωση. Ετσι, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η εκτροφή μερικών χιλιάδων ζώων για τη χρησιμοποίηση των οργάνων τους επιβαρύνει ελάχιστα την κατάσταση και ότι αυτά τα όργανα θα δοθούν για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι πρόκειται μόνο για ένα πρώτο βήμα, αλλά δήλωσαν ότι το όραμά τους «είναι ένας κόσμος χωρίς έλλειψη οργάνων για μεταμόσχευση». Πέρυσι στις ΗΠΑ έγιναν 33.600 μεταμοσχεύσεις οργάνων, ενώ στις λίστες αναμονής βρίσκονται 116.800 ασθενείς.

Πηγή: kathimerini.gr