Γράφτηκε στις . Δημοσιεύτηκε στο Υγεία

Ουραγός παραμένει η Ελλάδα στη δωρεά συμπαγών οργάνων

0
0
0
s2smodern

Την κοινή τους θέση για μία ακόμη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, προκειμένου να αυξηθούν οι δότες μυελού των οστών και συμπαγών οργάνων, τόνισαν για μια ακόμη φορά οι επιστήμονες που συμμετείχαν σε επιστημονική εκδήλωση με δωρεά Οργάνων και Μυελού», στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Η χώρα μας παραμένει ουραγός στην Ευρώπη όσον αφορά τις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων», υπενθύμισε ο Αθανάσιος Μελέτιος Δημόπουλος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και πρύτανης του ΕΚΠΑ κατά την έναρξη της χθεσινής εκδήλωσης. Αν και η μεταμόσχευση οργάνων αποτελεί συχνά τη μόνη -και πολλές φορές την πιο αποτελεσματική- θεραπευτική λύση, για τελικού σταδίου ανεπάρκειες ζωτικών οργάνων, δυστυχώς η Ελλάδα παραμένει ουραγός στην Ευρώπη.

Κι ενώ τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας έχει σημειωθεί πρόοδος στους δότες μυελού των οστών, που ανέρχονται πλέον στις 55.000, θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν ώστε να βρίσκονται πιο εύκολα οι συμβατοί στην Ελλάδα και να αντιμετωπίζονται σοβαρά αιματολογικά νεοπλασματικά και γενετικά νοσημάτα σε παιδιά και ενήλικες.

Ο Ανδρέας Καραμπίνης, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας στις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων. Μέχρι το 2015, όπως είπε, υπήρχε απραξία όσον αφορά τη δωρεά στη χώρα μας. Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια καταγράφεται μια μικρή αύξηση στην προσφορά οργάνων. «Στην Ευρώπη, ο μέσος όρος είναι 12 μεταμοσχεύσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού

. Αν αυτό ίσχυε στην Ελλάδα, θα καλύπταμε το 80% των αναγκών μας, αλλά δυστυχώς ούτε το 15% δεν μπορούμε να καλύψουμε σήμερα», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΕΟΜ. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα», από την πλευρά της έδωσε μια αισιόδοξη νότα λέγοντας ότι ο αριθμός των δοτών μυελού των οστών συνεχώς αυξάνεται και απευθυνόμενη στους καθηγητές του ΕΚΠΑ είπε: «βλέπετε κι εσείς, τους φοιτητές σας και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, το διοικητικό και διδακτικό δυναμικό σας, να έρχονται στα κέντρα μας να γίνουν δότες. Όλοι έχουν στην καρδιά τους τη λαχτάρα να είναι αυτοί που μια ημέρα θα σώσουν μια ζωή.

Ανάμεσα στους εθελοντές μας, βρέθηκαν 13 συμβατοί δότες για να σωθούν 13 ασθενείς». Η κ. Βαρδινογιάννη υπενθύμισε ότι «η ανθρώπινη φροντίδα και ο αλτρουισμός παραμένει βαθιά ριζωμένος στη συνείδηση του λαού μας και ο εθελοντισμός γίνεται στάση ζωής για όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας και ειδικά για τη νέα γενιά, που σύσσωμη στρατεύεται στο πλευρό μας, αυξάνοντας έτσι τους εθελοντές μας σε ποσοστό που δεν είχε ξαναγνωρίσει η χώρα μας». Και κατέληξε λέγοντας ότι «το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι ένας μεγάλος μας σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια και αισθάνομαι ευγνωμοσύνη που ανοίγει με το παράδειγμά του τον δρόμο της συνεργασίας μας με μεγάλα πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα».

Ο κ. Δημόπουλος από την πλευρά του σημείωσε ότι «η συνεργασία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα θέματα της δωρεάς οργάνων και μυελού με τους θεσμικούς φορείς, όπως ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, και με φορείς όπως η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών του Συλλόγου "Όραμα Ελπίδας" και η Αιματολογική Εταιρεία, θα είναι συνεχής και πολυεπίπεδη». Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, Πέτρος Σφηκάκης, είπε ότι οι φοιτητές Ιατρικής θα μπορούσαν να μεταφέρουν το μήνυμα της προσφοράς στα σχολεία, όπου με τη εμπεριστατωμένη ενημέρωση θα έπειθαν όλο και περισσότερους μαθητές να γίνουν δωρητές.

health.in.gr