Γράφτηκε στις . Δημοσιεύτηκε στο Υγεία

Πολλές βλάβες στο βλενογόννο του στόματος προκαλεί ο HIV

0
0
0
s2smodern

Πολλές βλάβες στο βλενογόννο του στόματος εμφανίζουν τα άτομα που είναι θετικά τον ιό HIV κατά την πορεία της λοίμωξης.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Τόσιο, επίκουρο καθηγητή στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών, «ορισμένες από αυτές τις βλάβες είναι αρκετά συχνές, αποτελούν την πρώτη κλινική εκδήλωση της HIV λοίμωξης σε ένα άτομο που δεν γνωρίζει πως είναι HIV θετικό και επειδή κατά κανόνα είναι εμφανείς και θορυβώδεις οδηγούν τον ασθενή στο να αναζητήσει οδοντιατρική βοήθεια».

Όπως είπε ο κ. Τόσιος κατά τη διάρκεια της ημερίδας του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς με τίτλο «Ο οδοντιατρικός ασθενής με HIV λοίμωξη» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, η αναγνώρισή των βλαβών αυτών από τον οδοντίατρο οδηγεί στη διάγνωση της HIV λοίμωξης με προφανή οφέλη για τον οδοντίατρο, τον ασθενή και την κοινότητα. «Οι βλάβες αυτές χαρακτηρίζονται ως πρώιμοι κλινικοί δείκτες και είναι η καντιντίαση, η τριχωτή λευκοπλακία, νοσήματα του περιοδοντίου, το σάρκωμα Kaposi και το λέμφωμα του στόματος», επεσήμανε ο κ. Τόσιος.

Παράλληλα, η αναγνώριση βλαβών του στόματος παρέχει σημαντικές πληροφορίες τόσο για την πρόγνωση της νόσου και ιδιαίτερα την εξέλιξη της HIV λοίμωξης σε AIDS, όσο και στην παρακολούθηση της θεραπευτικής αγωγής. Μέτρα προστασίας Η Ευαγγελία Πιπέρη, επίκουρη καθηγήτρια στο Εργαστήριο Στοματολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών αναφερόμενη στις κατευθυντήριες οδηγίες για την προφύλαξη του προσωπικού από την HIV λοίμωξη σε χώρους υπηρεσιών υγείας υπενθύμισε ότι, «οι βασικές προφυλάξεις συνιστούν ένα σύνολο μέτρων πρόληψης και ασφαλών κλινικών πρακτικών που αντιμετωπίζουν όλα τα βιολογικά υλικά ως δυνητικά μολυσματικά και εφαρμόζονται σε όλους τους ασθενείς ανεξαιρέτως».

Οι προφυλάξεις αυτές στοχεύουν στην αποφυγή της με οποιοδήποτε τρόπο επαφής με βιολογικά υλικά και περιλαμβάνουν την υγιεινή των χεριών, τα μέτρα ατομικής προστασίας, την ασφαλή διαχείριση και αποκομιδή των αιχμηρών αντικειμένων και των αιματηρών απορριμμάτων και την απολύμανση και αποστείρωση του εξοπλισμού και των επιφανειών.

Σύμφωνα με την κ. Πιπέρη, «ο κίνδυνος μόλυνσης με HIV εκτιμάται σε 0,3% μετά από διαδερματικό τραύμα και σε 0,1% έπειτα από επαφή με τους βλεννογόνους. το πρωτόκολλο αντιμετώπισης της επαγγελματικής έκθεσης περιλαμβάνει την παροχή άμεσης φροντίδας στο σημείο της έκθεσης και την εκτίμηση του κινδύνου μετάδοσης, ανάλογα με τον τύπο της έκθεσης, το είδος του βιολογικού υλικού και τη μολυσματικότητα της πηγής». Και κατέληξε λέγοντας ότι «η μετά την έκθεση πρόληψη μπορεί να απαιτήσει τη χορήγηση προφυλακτικής αντιρετροϊκής αγωγής και περαιτέρω παρακολούθηση».

health.in.gr